We raken er vermoeid door, we hebben een uurtje minder slaap en er zijn meer aanrijdingen met wilde dieren; allemaal komt het door de zomertijd. Als hij zoveel nadelen heeft, waarom hebben we hem dan ooit ingevoerd? En wat is de zomertijd nu precies?
Wat is de zomertijd?
Elk jaar verzetten we op de laatste zondag in maart en oktober onze klok. In het voorjaar een uur vooruit en op afgelopen zondagnacht achteruit. Vrijwel elk Europees land heeft de zomertijd ingevoerd. Ook veel landen buiten Europa voerden deze zomertijd in. Samen zijn het er zo’n 70. De zomertijd heeft dus een uur tijdsverschil met de ‘normale’ tijd. Deze noemen we nu ook wel de wintertijd.
Duitsland gebruikte voor het eerst de zomertijd in op 30 april 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de bezette landen volgden dit voorbeeld. Zelfs het neutrale Nederland heeft op 1 mei, een dag later, de zomertijd voor het eerst in gebruik genomen, maar later ook weer afgeschaft. De zomertijd werd vervolgens weer ingevoerd in 1973, door de oliecrisis.
Reden van invoeren
Maar waarom deden deze landen dit nou? Het was om energie en brandstoffen te besparen. Duitsland had bijvoorbeeld voor de oorlog zijn reserves nodig, dus heeft naar aanleiding van een boek van William Willett de zomertijd ingevoerd.

De Engelsman William merkte op dat veel Engelse burgers sliepen terwijl het al licht was, maar wel opbleven tot het donker werd. Dit leek hem wat vreemd, waardoor hij er een boek over schreef.
Mensen staan bij de zomertijd een uur eerder op (terwijl het al licht is) en ze gaan ook een uur eerder naar bed. Zo is er dus minder tijd dat mensen in het donker zitten. Waarschijnlijk gebruiken mensen minder lampen, maar ook minder verwarming. Dit bespaart geld.
Nadelen
Natuurlijk is het vervelend dat wij elk jaar in maart een uur minder nacht hebben als de klok vooruit wordt gezet; we zijn dan de volgende dag niet zo goed uitgeslapen. Gelukkig mogen we in oktober een uurtje langer slapen, als we haar achteruit zetten. Al vinden de meeste mensen dit ook niet fijn. Er is dan een verstoring van hun biologische klok en daardoor voelen mensen zich vermoeider. Zelf merkte ik ook op dat ik maandag en dinsdag meer moeite had in slaap te komen.
Er zijn naast het slaapprobleem nog een aantal andere nadelen aan de zomertijd. Zo moeten geautomatiseerde bedrijven hun klokken aanpassen, zodat de machines hun taken wel op de juiste momenten uitvoeren. Ook boeren moeten in de zomer soms op andere tijden melken dan in de winter. Zelfs de ochtend- en avondspits vallen in de zomertijd samen met het oversteken van wilde dieren. Daardoor zijn er in de zomer meer aanrijdingen.
EU
Het is dus ook niet voor niets dat een gedeelte van de Europese Unie van de zomertijd af wil. Levert het wel genoeg geld op? Hier gaat de Europarlementariërs dan ook nog vergaderen.

Duitsland voerde dus voor het eerst de zomertijd in om energie te besparen, waarnaar andere landen volgden. Nu we hem na een tussenpauze weer ingevoerd hebben, is de vraag of de voordelen nog wel opwegen tegen de nadelen. Gaan we nog een tijdje door of heeft het laatste uur geslagen voor de zomertijd?