De alledaagse dingen die je op school doet: leren, zitten en luisteren naar je docent. Wist je dat sommige dingen die je de hele dag doet schadelijk kunnen zijn?

 

Hoe we veel  dingen voorkomen kunnen

Zitten is het nieuwe roken: als je te veel zit heb je kans op overgewicht, hartfalen en zelfs een eerdere dood. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om dat te voorkomen.

1.    Sta ieder half uur een keer op

Oké, dit klinkt misschien stom, maar zo simpel is het echt: ieder halfuur een keer gaan staan (en eventueel wat lopen) zal de stofwisseling in de benen bevorderen, zodat je beenspieren, die in de zit-modus minder doen, koolhydraten gebruiken. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel bevorderd.

2.    Eet minder op dagen dat je veel zit

Aansluitend op de vorige tip, kun je natuurlijk ook het probleem bij de kern aanpakken: als je veel zit hebben je spieren minder energie nodig, en verbranden ze minder. Dus heb je ook minder koolhydraten nodig. Dus op lange schooldagen eet je tussendoor minder suikers (maar wel genoeg om niet van je stoel te vallen)

3.    Veel bewegen tussen het zitten door!

Deze tip klinkt erg logisch, en dat is hij ook: als je samen aan een project werkt, loop dan naar elkaar toe in plaats van te mailen. Ga naar buiten in de pauzes en ga met de fiets naar school. Dit is ook een simpele manier om klachten te voorkomen.

Waarom zitten zo slecht voor je is

Door veel te zitten, neemt je stoel een aantal functies over. Je lichaam wordt hier dus eigenlijk gewoon een beetje lui van, omdat niet al haar zelf uitgevoerd moeten worden, bijvoorbeeld het tillen van je lichaam.

Kunnen we stoppen met zitten?

Waarschijnlijk niet. Het gevoel van een goede stoel zal iedereen fijn vinden na een lange dag. Stoppen met zitten is dus heel moeilijk, ook omdat een mens nou eenmaal zijn afvalstoffen moet wegwerken. Inperken van het zitten kan wel, met bijvoorbeeld sta-bureaus of gewoon door een bij een statafel te gaan staan op een feestje. Maar uiteindelijk, na een lange schoolweek, is het toch best fijn om met een glas drinken op de bank te ploffen en even helemaal niks te doen.

 

Als mensen niet meer willen zitten, wat gebeurt er dan met de stoelenindustrie?

Waarschijnlijk niks. Want de mens zal waarschijnlijk nooit stoppen met zitten, en de industrie vervormt de stoelen tot sta-rugleuningen en dergelijke. Nederland heeft al veel industriële revoluties doorgemaakt, bijvoorbeeld de stoommachine. Er zal vast een nieuwe markt opstaan, of misschien worden stoelen verzamelobjecten. Maar toch: houden we onze traditie, of zien de stoelproducenten het straks niet meer zitten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.