24 januari is de 250ste verjaardag van A.C.W. Staring, de man aan wie we de naam van onze school te danken hebben. Weet jij waarom Staring zo bekend is? Ik zal het even in een korte samenvatting aan je uitleggen:

Staring bracht zijn jeugd door in Gouda en woonde bij zijn oom omdat zijn vader in dienst was van de VOC. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Harderwijk en plantkunde in Göttingen. Het zal je dan ook niks verbazen dat hij niet alleen actief was in de politiek (als lid van onder andere de Provinciale Staten Gelderland), maar ook een grote liefde had voor de natuur. Hij bezat het landgoed en Kasteel De Wildenborch en was zeer geliefd door zijn betrokkenheid bij de medemens. Zo richtte hij een school op voor de kinderen van boeren en landbouwers die in de omgeving woonden. Maar Staring is vooral bekend door zijn gedichten en verhalen. De bekendste gedichten van onze romanticus zijn De Hoofdige Boer, de Jaromircyclus en het Oogstlied.

Waarom is deze samenvatting nou van belang? Zoals ik in de titel al heb vermeld is deze 250ste verjaardag verbonden aan een prijsvraag die georganiseerd is door onze school. “Verplaats je in de denk- en gedachtewereld van Staring en creëer een kunstwerk. Je kunt dichtbij Staring blijven, door op een bijzondere manier de aandacht te vestigen op zijn persoon, gedichten of ideeën. Je mag natuurlijk ook iets nieuw maken vanuit zijn gedachtegoed en dat naar je eigen tijd halen. Denk aan muzikale mogelijkheden, theatraal, literair, beeldend… Alles mag! Een fotocollage? Een raptekst? Een dans, alleen, met zijn tweeën, of meer? Een futuristisch landbouwgereedschap? Een sculptuur? Een filmpje? Een Staring-app? Een kort verhaal? Een toneelstuk? Cabaret? Een gedurfd artistiek T-shirt?”

Rond half december organiseert de school een speciale middag waarop alle inzendingen geëxposeerd en opgevoerd worden. De precieze datum wordt half november bekend gemaakt. Vraag voor meer informatie je docent Nederlands of Beeldende Vorming! 24 januari worden de prijswinnaars gehuldigd in het nieuwe Staring Museum te Almen.

De prijzen! Die mogen niet vergeten worden, want de school heeft ontzettend gave prijzen beschikbaar gemaakt! De eerste prijs bestaat uit twee tickets voor een musical of concert naar keuze voor zowel de onderbouw- als de bovenbouwwinnaar. De tweede prijs bestaat uit twee toegangsbewijzen voor de Efteling of ander attractiepark. Er zijn drie derde prijzen, twee bioscoopbonnen. De moeite waard om een idee te bedenken en uit te werken zou ik zeggen!

Voor meer informatie of vragen kun je terecht bij de organisatie: Peter Paap (p.paap@staring.nl) en Welmoet Broekhuijsen (w.broekhuijsen@staring.nl).

Ik wens iedereen een prettige wedstrijd!

Door Renée Dil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.