UPDATE: Inmiddels heeft bestuurder Carlien Krist aangekondigd dat het Staring maandag 16 en dinsdag 17 maart gesloten blijft. Onderstaand opinieartikel is geschreven voordat deze nieuwe informatie bekend werd. Voor de meest actuele berichtgeving verwijzen we je naar dit artikel.

Vanmiddag overlegt het ministerie van volksgezondheid met de Federatie Medisch Specialisten. Centraal staat het openhouden/sluiten van alle scholen in Nederland. Afgelopen donderdag, toen veel nieuwe maatregelen werden afgekondigd (zoals het afgelasten van evenementen met meer dan 100 mensen), klonk er vanuit veel hoeken ook geluid over het sluiten van de scholen. Leerlingen natuurlijk, die zin hadden in vakantie, maar ook echte specialisten die zich zorgen maakten. Daarom zal ik in dit artikel de overwegingen toelichten.

We moeten het virus een stap voor zijn, en niet achter de feiten aan blijven lopen. Nederland in LOCK-DOWN, zo min mogelijk contacten aangaan en alleen naar buiten gaan voor de noodzakelijke behoeften, zoals boodschappen of werk (als thuiswerken niet mogelijk is). Dus scholen moeten ook sluiten, want op school zijn veel mensen op één plek. Als je alleen al naar de pauze kijkt, zijn er al meer dan 400 leerlingen in het forum.

Tot nu toe verdedigde het kabinet de niet genomen maatregel door mee te delen dat het virus zich niet onder kinderen verspreid, en dat wanneer kinderen besmet raken, ze snel genezen. Door naar de gegevens te kijken uit China kunnen we de risico’s vergelijken. En wat blijkt? Kinderen krijgen het virus niet van elkaar, maar van ouders.

In principe zouden kinderen het virus wel mee kunnen dragen en hun ouders kunnen besmetten, waardoor (thuiswerkende) ouders ook ziek worden, maar uit de Chinese gegevens kunnen we opmaken dat kinderen zelden hun ouders besmetten. Het kabinet probeert daarom voor nu vooral de economische schade te beperken, door de ouders niet te belasten met het oppassen op hun kinderen waardoor ze niet kunnen werken. Ook in ziekenhuizen zouden werknemers gemist worden omdat ze voor hun kinderen moeten passen.

Dat kinderen hun ouders zelden infecteren, steunt het open houden van de scholen, maar waar de leeftijdsgrens van ‘kind’ ligt is onduidelijk. De hbo-scholen en universiteiten zijn gesloten, dus daar ligt wél gevaar van onderlinge besmetting. Dat zijn dus geen “kinderen” meer. Het paradoxale hieraan is dat de bovenbouw van de middelbare scholen erg dicht in de buurt komen van de leeftijd van studenten. In de eindejaarsklassen ligt de gemiddelde leeftijd op 17 en 18 jaar, met wat uitschieters naar 19 jaar. Dus lopen deze leerlingen dan het risico om het virus te krijgen van docenten? Of kunnen ze het overdragen naar hun ouders of elkaar?

Een dilemma voor de bovenbouwleerlingen is ook de derde toetsweek die komende week hoort te starten. Mocht school niet doorgaan, dan worden de toetsen verzet, waardoor het centraal examen wellicht verschoven moet worden (als dat überhaupt op de normale data door zou kunnen gaan). Leerlingen hebben dan kans om in de knoei te komen met de vervolgstudie en ze lopen misschien hun eindejaarsreis mis. Of het gala doorgaat, is ook te betwijfelen, want als je naar China kijkt is het virus niet zomaar afgeremd binnen een paar weekjes. Alles wijst erop dat dit geen normale eindejaarservaring zal zijn.

Natuurlijk staat volksgezondheid boven een generatie examenleerlingen die een verstoorde ervaring hebben. Daarom een compromis: laat alle leerlingen thuis, met uitzondering voor de examenleerlingen (en leerlingen die SE-toetsen moeten maken). In de toetslokalen staan de tafels ver uit elkaar, er is geen contact en er is geen grootschalige pauze. De meeste leerlingen hebben slechts één toets op een dag, dus is het houden van pauze überhaupt niet nodig. De leerlingen vertrekken voor twee uurtjes toets naar school, en gaan daarna weer gewoon naar huis. Zo is het contact op school miniem en missen de examenleerlingen niet hun belangrijke SE-toetsen waarvoor ze al hebben geleerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.