Afgelopen jaar hebben vrijwilligers een recordaantal van 17.400 teken gevangen voor een onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Sinds 2006 vangen vrijwilligers teken op vaste lokaties in natuurgebieden. Een deel van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich. Deze bacterie kan via de beet van een teek de ziekte van Lyme veroorzaken bij mensen.

Per jaar krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme en daarvan houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurige klachten, ook nadat de behandeling is afgelopen. Deze klachten zijn onder andere vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Vandaag is de Week van de Teek begonnen. Elk jaar in april is er aandacht voor teken en de ziekte van Lyme. Met de hogere temperaturen worden de teken actiever en gaan de mensen ook meer de bossen en het groen in.

De site tekenradar.nl is in 2012 opgezet door de Universiteit Wagening en het RIVM. Deze site geeft onder andere de verwachting van de hoeveelheid teken aan en weetjes en nieuws over teken. Ook kan je je daar melden als je gebeten bent door een teek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.