“We zijn een datingsite voor bijles!” Dit zeiden Jelle Oonk en Harmen Mulder, twee leerlingen van onze school, over hun bedrijf Haroon Bijles. Velen hebben er al van gehoord, maar in een interview heb ik van alles gevraagd wat je waarschijnlijk nog niet wist van het bedrijf, tot nu!

Waarom zijn jullie het bedrijf begonnen? Toen Jelle en Harmen in de derde zaten wilden ze graag een baantje. Jelle vond vakkenvuller zijn een beetje saai en hij hoorde dat in de horeca werken heel zwaar was. Hij ging daarom plekken opzoeken waar hij bijles kon geven, maar hij was te jong en hij had zijn vwo-diploma nog niet. Toen hij het vertelde aan Harmen, die met hetzelfde probleem bleek te zitten, bedachten ze dat ze net zo goed zelf een bedrijf konden beginnen.

Nadat ze afgelopen zomervakantie hard bezig zijn geweest om Haroon Bijles op te richten, zorgen ze nu dat mensen die nog geen diploma hebben of nog niet 18 zijn gewoon bijles kunnen geven. Als bedrijf zijn ze de tussenpersoon, ze koppelen de klanten aan de bijlesgevenden.

Deze foto is gemaakt voor de SamenSpraak, het ledenblad van de Rabobank in deze regio. De foto stond bij een interview met de jongens in dit blad.

Waarom bijles? Harmen en Jelle vinden het leuk om mensen te helpen. Zowel leerlingen die een duwtje in de rug nodig hebben, als leerlingen die bijles willen geven, kunnen bij ze terecht.

Hoe kwamen jullie op de naam? Harmen wilde de vraag al direct beantwoorden toen ik hem stelde. Hij vertelde dat toen ze nog in groep 5 of groep 6 zaten. Hun twee fictieve bedrijven hadden de namen HarMul en Jeloon, allebei op een andere planeet. Tussen beide planeten zat een ruimtestation dat Haroon heette. Ook waren er in groep 2 al plannen voor een eigen vakantiepark! Ze waren dus van jongs af aan al ondernemers.

Hoe bekend denken jullie te zijn? Zij denken dat ze al redelijk bekend zijn op de (Staring) scholen in Borculo én Lochem. Veel leraren weten volgens hen al wie ze zijn en wat ze doen. Om bekender te worden gaan ze posters, flyers en brochures maken, maar dat duurt nog wel even in deze tijden.

“Stel dat je appelsap wilt verkopen aan heel Nederland, maar je hebt één appelboom, gaat dat niet lukken natuurlijk”

Hiermee bedoelen ze dat je alles op orde moet hebben voordat je een bedrijf kunt beginnen en kunt uitbreiden.

Hebben jullie nog een oproep voor bepaalde vakken? Iedereen in welkom zeiden ze tegen mij. Als je bijles wilt geven mag dat met alle plezier.

Ik hoop dat je nu van alles weet over Haroon Bijles en dat als je bijles nodig hebt of je het wilt geven, je contact opneemt met Haroon Bijles.

Contactinformatie: informatie@haroonbijles.nl +31647130360 www.haroonbijles.nl

Harmen en Jelle hadden een aantal docenten uitgenodigd voor hun eerste presentatie-middag. Mevrouw Borggreve en mevrouw de Schrijver hebben deze middag bijgewoond.

Door Kiek Booij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.