Afgezien van heel veel warme chocomelk drinken, voor de open haard kamperen en alle kerstfilms marathonnen. Ik heb de dagen afgeteld tot de maand der feestdagen, de maand waarin het dit keer positief is dat je agenda volstaat –het staat namelijk vol met feest, familie en cadeautjes, in plaats van proefwerken en huiswerkopdrachten. Totaal overbodig, om zoveel feestdagen in één maand te stoppen –Sinterklaas, kerst, oud en nieuw-, Nederlanders kunnen blijkbaar niet doceren, maar ik vind het geweldig.

Mocht je toch nog wat tijd over hebben, of heb je nog wat inspiratie nodig voor dingen om te doen tijdens de kerstvakantie? Misschien zit hier nog wat tussen.

kerstmarkt-groningen-2

Kerstmarkten

Oké, oké, ik geef toe: het is een cliché. Hier was je zelf ook wel op gekomen, maar het is onmiskenbaar in dit kerstlijstje. Ik moet ook toegeven dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen grote kerstmarkt heb bezocht, dus eigenlijk kan ik niet zo goed schetsen hoe het is en je aanraden er zeker één te bezoeken. Toch doe ik het, omdat de meeste mensen er gek van zijn. Als je helemaal niet van kerstspullen houdt, kun je altijd nog gaan voor al het lekkere eten en vrolijke lichtjes.
In zowel grote als kleine steden vind je markten.

Schaatsen

Het spijt me als je al afgehaakt bent, schaatsen in de kerstvakantie is inderdaad ook niet de origineelste bezigheid. Alleen schaatsen op een overdekte baan is wat te saai; daarom bestaan er ijsbanen middenin steden. Zoals je weet, heb je die in Lochem, maar beoefen ook een keer je trucjes op een baan in een wat grotere stad, waar wat meer te beleven valt. Denk aan Groningen, Utrecht of Maastricht.

antwerpen

Last-minute deals

NS International heeft altijd wel wat last-minute deals in de aanbieding. Toch moet je hier niet té lang mee wachten. Voor €19 sta je in Düsseldorf of Keulen –waar je de kerstmarkt mooi mee kunt combineren, want kerst is in Duitsland een big happening- of het Franse Lille en het Vlaamse Antwerpen –hier is in de nacht van 2 op 3 januari de ‘Nacht van de Solden’ met mega uitverkoop. Mocht je even al die Nederlanders zat zijn of zijn uitgekeken op onze eigen steden.

www.nsinternational.nl

Amsterdam Light Festival

Toch liever in Nederland blijven? In Amsterdam valt ook genoeg te beleven! Van 28 november tot 17 januari is er het light festival in onze eigenzinnige hoofdstad. Beeld je in: het tafereeltje met de grachten en unieke huizen, maar dan belicht met de bijzonderste lichtcreaties. Verken de gekleurde projecties tijdens de Water Colors per boot of met een gids, of wandel de Illuminade. En, ik bedoel, Amsterdam is altijd een bezoekje waard.

Voor meer info: https://www.amsterdamlightfestival.com

 Amsterdam-Light-Festival

Dickens Festijn

Op 19 en 20 december staat Deventer geheel in het teken van Charles Dickens. Zijn verhalen komen tot leven op straat (denk aan: A Christmas Carol) en wordt druk bezocht! En oja, toegang is gratis.

Serious Request

Het is weer zover! Drie DJ’s sluiten zich weer op in het Glazen Huis, dit keer onder de slogan “Keep Them Going”, om aandacht te vragen voor kinderen en jongeren in oorlogsgebieden die door hun situatie onderwijs mislopen. Serious Request geeft altijd een soort eenheidsgevoel aan Nederland, je kunt op een leuke manier iets goeds doen. Dus laat je hersenen kraken en bedenk iets creatiefs om geld op te halen, of pak je spullen en ga naar Heerlen, Limburg, om het in real-life mee te maken.

www.seriousrequest.3fm.nl

w708.1e229_83101554b53b3a618c38502d300dd4bb

Winterefteling

Al heeft Lochem zijn eigen Winterwonderland, het kan nooit kwaad om ook wat verder te kijken. De Efteling is misschien een kinderpretpark, maar stiekem vinden we het nog steeds wel leuk om door het sprookjesbos te lopen, zeker in winterstijl. Alleen kun je wel lange rijen verwachten.

CJP korting

Altijd handig, die CJP pas. Het vereist wel wat research, want het komt ook wel eens voor dat je net een dag te laat bent voor de korting en toch de volle prijs moet betalen. Oh, en check ook even hoevéél korting je krijgt, want dit kan soms een beetje tegenvallen. Je cultuurkaart biedt je in december korting op het Amsterdam Light Festival, heel veel musicals en het spectaculaire IJsbeeldenfestival in Zwolle. Mocht je liever kinderjaren herleven; je krijgt ook korting op het Wintercircus. En benieuwd hoe het nou is om het Nationale Ballet te zien? Met je CJP pas bespaar je onder andere op de Notenkraker, perfect voor de kerstsfeer.

Geïnteresseerd? www.cjp.nl

Notenkraker3

En anders kun je natuurlijk altijd chocolademelk drinken, voor de open haard kamperen en alle kerstfilms marathonnen.

Door Redactie

2 gedachte over “Wat te doen in de kerstvakantie…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.