Het is eindelijk weer Pasen! De tijd in het jaar dat we samen komen, of het nu om religieuze redenen is of niet. De winkels zitten er al weken vol van: paaseieren, bonbons en andere zoetigheid. Maar hoe vieren we Pasen in Nederland? Wat zijn de eeuwenoude tradities waarop we ons elk jaar verheugen?
Het meest bekend: paaseieren zoeken! Het verhaal gaat dat er op de vroege paasochtend een haas rond loopt die kleurrijke (chocolade)eieren verstopt. Vervolgens als de bewoners wakker zijn geworden, kan het echte feest beginnen. Kinderen komen vanuit alle hoeken om een ei te bemachtigen. Oorspronkelijk gaf de paashaas alleen goed gemanierde kinderen eieren, dus dat heeft wel iets weg van Sinterklaas. Het paashaasverhaal is al sinds 1682 bekend in Duitsland, waar het op verschillende manieren gevierd wordt. In sommige gebieden heb je varianten op de paashaas, zoals de (paas)haan in Beieren en een (paas)kip in Tirol. En als de paashaas je een keer overslaat, doe je het lekker zelf, want zelf een hardgekookt eitje verven en verstoppen is ook hartstikke leuk!
Een terugkomende traditie is Palmzondag, ook wel Palmpasen genoemd. Mensen lopen met een paasstok over straat, met daar boven op een broodje in de vorm van een haan. De rest van de stok wordt met slierten en snoepjes versiert. Het is een speciaal fenomeen en gaat hand in hand met vrolijke paasliederen en fanfares.
In veel dorpjes en steden in het oosten van het land wordt elk Pasen (als de weersomstandigheden het toelaten) een paasvuur ontstoken. Deze traditie is al eeuwenoud. Enkele maanden voor Pasen wordt er een gigantische stapel brandhout verzamelt. Die stapel wordt door de bewoners als de nacht invalt aangestoken. Er zijn vaak veel toeschouwers en het is erg gezellig. Helaas is het wel een gevoelig onderwerp omdat de rook milieuvervuilend is, zeker als er ook zwerfafval bij wordt gegooid. Daarom heeft de overheid al meerdere pogingen gedaan de paasvuren uit te bannen. Het is nu verboden om alles behalve snoeihout te verbranden tijdens dit jaarlijkse ritueel.
Het grootste paasvuur ter wereld staat op de naam van buurtschap Espelo, bij Holten. Deze gemeenschap heeft slechts 370 inwoners een heeft ook al meerdere records behaald, namelijk de grootste sneeuwpop van de Benelux en het wereldrecord hooivorkgooien.
Of je je wel aan de paastradities houdt of niet, Vrolijk Pasen!