Van 15 tot 23 september was het de Nationale Vredesweek. Had je ’t niet meegekregen? Je bent niet de enige! De Vredesweek is helemaal niet zo bekend onder leerlingen en dat is eigenlijk wel jammer, maar misschien kan dit artikel daar wat aan veranderen…

Is de Vredesweek iets nieuws?

De Vredesweek bestaat al vrij lang, al sinds 1967, en wordt georganiseerd door PAX. De week heeft ieder jaar een ander thema en dit jaar was dat ‘vrede voor generaties’. Ook zijn er thema’s voorbijgekomen als ‘Vrede. Werk in uitvoering’ (2003) en ‘Wapen je met vrede’ (2014). De Vredesweek heeft elk jaar een nieuw thema zodat het iets nieuws en unieks blijft. Ook kom je zo ieder jaar op een ander aspect van vrede dat misschien vorig jaar nog helemaal niet in beeld was.

Maarre, waar is dat dan?

De opening werd in het Stadshuus te Lochem gehouden met een openingspraatje door de burgemeester. Ook werden er drie gedichten voorgedragen door mensen uit drie generaties. De Vredesweek begon ook dit jaar weer met een ‘walk of peace’, ook wel de vredeswandeling genoemd. Hierbij kom je op allerlei plekken waar je misschien nog nooit bent geweest. De moskee, de synagoge en een aantal kerken in Lochem deden bijvoorbeeld ook mee. Op die locaties werd soms gepresenteerd of je kreeg wat lekkers mee voor onderweg. Er was van alles te doen en te zien én bovendien heb je ook wat om over te praten.

Is het alleen maar lopen dan?

Nee hoor! De week is nog maar net begonnen! Door het hele land waren er in de week dingen te doen: 377 activiteiten en 3 vredeswandelingen. Het idee achter de week is dan ook met elkaar praten over vrede en hoe fijn deze eigenlijk is. Je kon van alles doen om dit te bereiken: er waren lezingen, markten, workshops, films en nog veel meer!

Klinkt meer als iets voor oude mensen…

Dat is misschien zo, maar denk eens goed na: veel mensen hebben een bijzonder verhaal! Misschien is het best interessant om eens te luisteren naar iemand anders dan je geschiedenisdocent! Je denkt misschien alleen aan de tweede wereldoorlog, maar ook andere oorlogen hebben invloed gehad op het leven in Nederland, bijvoorbeeld de koude oorlog, of de gebeurtenissen in Srebrenica. Ook hierbij hebben Nederlanders een invloed gehad! Ikzelf bijvoorbeeld, heb op de basisschool een les gehad van een veteraan, want vrede is niet gewoon de afwezigheid van geweld, maar het is een eer: in andere landen is het nog steeds geen gewone zaak. Geniet ervan zolang het duurt, hoor je dan vaak.

Nu is het dus al geweest?

Ja, dat wel. Misschien kun je volgend jaar meedoen. De week is dan van 21 tot 29 september. Wat er dan te doen is, is natuurlijk nog niet bekend, maar het wordt vast net zo leuk als dit jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.