schouwburgExcursies en buitenschoolse activiteiten; ze roepen vaak gemengde gevoelens op. De ene helft van de klas slaakt een zucht van opluchting; weer een schooldag minder, alles om van die saaie lessen af te komen. Het zijn enkelen die oprecht enthousiast worden van een klassiek concert of theatervoorstelling –of de rest laat het niet blijken natuurlijk. De overige groep bestaat uit de leerlingen die er tegenop zien en liever helemaal niet gaan.
Allemaal heel leuk en aardig van school om te proberen ons met kunst en cultuur in aanraking te laten komen, maar de pret wordt ook voor de eerste twee groepen vaak al snel bederft wanneer alle verslagen en opdrachten erbij komen kijken.
Stel, je was sceptisch, maar wordt blij verrast. Stel, je hebt oprecht genoten van de vioolmuziek of je werkelijk vermaakt in het museum, dan toch hangt er een soort verplichtheid boven, waar je niet aan toe wil geven. Het is een stuk relaxter en leuker als je vanuit je zelf ergens naartoe gaat en niet in hoeft te zitten over alle notities die je eigenlijk had moeten maken voor dat verslag. Tenslotte is het schools intentie om je juist een leuke ervaring mee te geven –echt waar.
Mevr. Broekhuijsen begrijpt dat en pleit er al jaren voor om lege stoelen bij voorstellingen in de Schouwburg voor een klein bedrag beschikbaar te stellen voor leerlingen. “Ik vind het goed dat er geen financiële drempel is als je nog zoekende bent naar wat je boeiend vindt en ook is er verschil in financiële ruimte die er is voor dit soort extra’s, terwijl kunst en cultuur voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn.” Het Staring wordt steeds creatiever en dit is niet het enige initiatief wat in gang is gezet. Bjorn Sluiter geeft al twee jaar zijn voorstellingen met de jongeren van het schooltheater in de Schouwburg en dit jaar zullen alle CKV-creaties daar tentoongesteld worden tijdens de kunstenavond. De Schouwburg heeft hier ook baat bij, want zij zijn geïnteresseerd in educatie een grotere rol te laten spelen en een breder publiek aan te trekken.

Landelijk zijn we ook gehoord, want komend jaar zullen CKV-uitjes veranderen van collectief naar een aantal verplichte voorstellingen gaan, juist meer keuzevrijheid aan te bieden. Dan kunnen we ook een beetje onze autoriteitsproblemen aan de kant schuiven.

Nu is de gedachte erachter helemaal duidelijk, maar hoe gaat het precies in z’n werk? Alle leerlingen van het Staring, zowel Lochem als Borculo, van alle jaren en niveaus ,kunnen twee weken van tevoren bij de Schouwburg in Lochem aangeven dat ze graag naar een bepaalde voorstelling willen. Als hier nog plek voor is wordt er een reservering gemaakt en ben je verzekerd van een plek. Alles wat je hiervoor nodig hebt is je leerlingenpas en vijf euro. Oftewel: een geweldige deal. Dat vindt mevr. Broekhuijsen ook: “Ik ben echt blij dat we nu een regeling hebben die zich richt op iedereen die het leuk vindt om zijn horizon te verbreden en zin heeft om zo nu en dan zich te laten meenemen naar een andere wereld. Want dat is wat er gebeurt zodra het doek open gaat!”

Hieronder een kijkje in de agenda van de Schouwburg, dus toon initiatief en maak samen met wat vrienden of familieleden gebruik van je korting! Het is zo’n achterhaald vooroordeel dat er niets interessants te zien is in een schouwburg. Net zo achterhaald als het stereotype van een jongere die niets interessant vindt.

 

November:
26 – Javier Guzman

December:
3 – Purper
8 – Freek de Jonge
10 – 100% Streekhumor
17 – Helmert Woudenberg
22 – Andre Manuel

Januari:
6 – Hart tegen Hart
27 – Ronald Snijders

Februari:
4 – Gewoon Aans!
9 – De Grote Drie
10 – Peter Pannekoek
17 – Omdenken
24 – Body Language

Maart:
5 – Twee Vrouwen
15 – Paul de Munnik
18 – Remco Veldhuis
21 – Abafazi
24 – Erik van Muiswinkel
25 – Bakker & van Kooten
30 – Het Zwanenmeer

April:
1 – Country Cafe
7 – Pater Moeskroen
11 – Simon and Garfunkel
21 – Dorine Wiersma

Mei:
2 – We remember Elvis Presley
6 – Sara Kroos
19 – Kiki Schippers

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.