De laatste tijd zien we ze steeds meer bij voetbal en zeker bij het WK: videoscheidsrechters. Maar wie zijn ze en wat doen ze eigenlijk?

Videoscheidsrechters

Videoscheidsrechters, kort de VAR (video assistant referee), zijn mensen die achter de schermen de scheidsrechters helpen bij keuzes of fouten die de normale scheidsrechter niet heeft gezien of als er andere fouten worden gemaakt. Voetbal is niet de enige sport waar deze techniek gebruikt wordt, deze wordt namelijk ook gebruikt bij ijshockey (1991), rugby (1996), cricket (2001), tennis (2002), hockey (2009) en volleybal (2012). Sinds het seizoen van 2016/2017 wordt het ook bij voetbal gebruikt. Ik ga me bezig houden met de VAR bij voetbal.

Zoals ik al zei mag de VAR de scheidsrechter helpen, maar ze mogen niet bij alles ingrijpen. De ‘echte’ scheidsrechter moet wel toestemming geven.

Heeft de ‘normale’ scheidrechter iets niet gezien? Daar is de VAR voor!

Ingrijpen

Er zijn vier soorten situaties waar ingegrepen mag worden:

Om te kijken of er voor een doelpunt een overtreding is begaan, beslissingen over strafschoppen, beslissingen over het geven van een directe rode kaart (maar dit kan niet bij 2 keer geel krijgen) en bij het toekennen van een gele of rode kaart bij een verkeerde speler.

Geschiedenis

De eerste internationale VAR inzet was op 1 september 2016 bij een vriendschappelijke wedstrijd tussen Italië en Frankrijk. De scheidsrechters waren (grappig) allemaal Nederlanders.

De KNVB begon al met VAR proeven sinds 2013, maar de eerste live test was in seizoen 2016-2017 bij een wedstrijd tussen PSV en FC Eindhoven. De eerste wereldwijde Nederlandse wedstrijd waar de VAR werd ingezet was op 21 september 2016 bij de KNVB beker wedstrijd tussen Ajax en Willem II.

Scheidsrechter kan meekijken

Sinds januari 2017 experimenteert de KNVB ook met monitoren naast de zijlijn. Zo kan de scheidsrechter ook zien wat de fouten waren en waar de overtredingen precies zijn gemaakt, in plaats van het ingesproken te krijgen. Dit heet ook wel ‘on-field view’ en de monitoren staan in de ‘view area’ is tussen de twee dug-outs. Dat werd voor de eerste keer gebruikt op 25 januari 2017 bij het bekerduel tussen FC Utrecht en Cambuur.

WK

Bij het WK in Rusland zien we ze ook steeds meer. De voetbalbond wil het gebruik van de VAR vergroten.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.