Uiteenlopende onderwerpen van veiligheid op het station tot de kwaliteit van de kantine werden behandelt tijdens het verkiezingsdebat op donderdag 15 maart. Leerlingen konden hun meningen achterlaten via internet en deze werden afgebeeld op het bord. De leider van het debat, Jan Versteegh, hield de fractievoorzitters goed bij de les en de discussies waren dan ook fel. Niet alleen de fractievoorzitters werden stevig aangepakt. Kauwgom in je mond? Lagen je voeten op een stoel? Zond je ongepaste berichten naar het bord? Dan waren daar de vlijmscherpe opmerkingen van Jan.

De onderwerpen voor het debat waren gekozen door leerlingen uit de vierde klas die tijdens een gastles van één van de fractievoorzitters konden vertellen wat zij belangrijk vinden. Zo werd het onderwerp over de alcoholleeftijdsgrens behandeld, maar werd er ook gediscussieerd over infrastructuur en vervoer. Het enige onderwerp waarover de leerlingen het bijna unaniem over eens waren was de kantine. Toen de leerlingen hun meningen konden geven over de stelling: “Jan en Dini moeten terugkomen.” stemde maar liefst 99% voor, wat zeer pijnlijk was voor het personeel van de huidige kantine die precies op dat moment langsliepen.

De uitslag van de poll waarbij leerlingen aan het eind van het debat op een partij mochten stemmen

Naast de kantine werd er ook gediscussieerd over de diefstal van fietsen op het station. Het publiek was verdeeld over of er wel of geen camera’s moesten worden opgehangen. Hoewel het doel van de camera’s zou zijn om fietsendiefstal tegen te gaan liep het gesprek uit op de veiligheid van het station. Er waren mensen die zich er niet veilig voelden en er waren een tijd geleden ook vrouwen lastig gevallen. De leerlingen en fractievoorzitters vertelden allemaal hun mening en toen werd de volgende stelling behandeld.

Na veel stellingen kwam de verkiezing. De spanning liep hoog op. Uiteindelijk kwam de VVD, onder leiding van Erik Haverkort, als winnaar uit de verkiezing met wel 55% van de stemmen. Daarna volgde D66, onder leiding van Hamp Harmsen, met 15% van de stemmen. De rest van de stemmen waren verdeeld over de andere fracties. Opmerkelijk was dat Meedenken met Lochem, die helaas niet aanwezig konden zijn, toch 2% van de stemmen kregen.

Echter werd het pas echt druk na het debat. Toen de winnaar bekend was gemaakt stormde iedereen voren en verzamelde zich om Jan heen. Iedereen wilde een foto of een handtekening van hem. Na meer dan een half uur, toen Jan ook nog langs een klas ging om een foto te maken, kon hij eindelijk rustig vertrekken. Al met al was het debat zeer geslaagd. Alle leerlingen deden enthousiast mee en hebben weer iets geleerd over gemeente politiek. Benieuwd naar de hoogtepunten van het debat? Bekijk de Aftermovie die binnenkort online komt op ons Youtube kanaal!

 

Jan Versteegh wordt overspoeld door leerlingen. Spot Jan 😉

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.