Vrijdag 10 april 2015 heeft de rechter het verbod uitgesproken over de uitgave van het boek De Verpanding. In dit boek, over de Rabobank, zijn de namen van individuele bankmedewerkers afgedrukt en dat kan volgens de rechter en de Rabobank niet door de beugel. De uitgever moet hierom het boek uit de handel nemen en de mensen die het al gekocht hebben kunnen het terugsturen in ruil voor het aankoopbedrag.
“Kunst verdwijnt waar Rabo verschijnt”. Dit staat op de voorkant van het boek. Het beschrijft faillissement van twee ondernemers die in de kunstsector werkten en hun ervaring met de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank.
Het boek werd geschreven door Paulien Derwort in opdracht van de Stichting Restschuld Eerlijk delen (RED).
Eerder dit jaar schreef Sven-Ake Hulleman, de RED-voorzitter, in een brief aan Wiebe Draijer, de bestuursvoorzitter van de Rabobank, dat de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank eigenlijk neerkomt op kunstroof en deze dingen in boekvorm zullen verschijnen. Echter zou alles ook in rust besproken kunnen worden en opgelost worden. Hulleman nodigde Draijer hierbij uit om een keer over de inhoud te komen praten, maar er bleek ook duidelijk dat de inhoud van het boek eigenlijk al vast stond. De Rabobank besloot dat het geen zin had om een gesprek te beginnen en zag het boek als chantage.
Later, toen de bank het concept van het boek kreeg, vroeg de Rabobank Hulleman nadrukkelijk om de namen van individuele medewerkers te verwijderen, omdat dit een inbreuk op hun privacy zou zijn. De stichting weigerde dit echter en even later werd op een website ook een gesprek tussen één van de ondernemers en een medewerker van de Rabobank gepubliceerd.
Tijdens de zitting verklaarde één van de medewerkers dat hij erg boos was door het boek en stelde dat bijzonder beheer intensief werk is en het uitvoeren van moeilijke besluiten daarvan een onderdeel was. Hij zou zijn werk doen in dienst van de Rabobank en niet als privépersoon. Hij vond het onacceptabel dat zijn naam en die van zijn collega’s zo door het slijk werd gehaald. De rechtbank stemde daar mee in.
Hulleman schreef ongeveer een week later dat het verbod op De Verpanding hem sterk deed denken aan processen in het verleden. Ook is het niet duidelijk of hij het vonnis zal uitvoeren en stelt hij dat het boek feitelijk uitverkocht is en hij honderden extra verhalen heeft ontvangen over de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank.