Terraforming, dit woord houdt de ruimtevaartorganisaties haar greep. Soms is het ook in het nieuws, maar wat is het nu eigenlijk precies?

Hoe is terraforming bedacht?

Terraforming is een begrip wat voor ruimtevaart ontzettend belangrijk gaat worden, als het komt tot het koloniseren van andere planeten. Het begrip zelf is al best oud, oud als uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Ja, toen hadden mensen er al ideeën over. Het woord hiervoor komt uit 1942 en is bedacht door Jack Williamson voor het tijdschrift, Astounding Science Fiction. Het eerste boek erover was van Robert A. Heinlein.

Ook zijn er films over dit thema, maar dat zijn er een beetje veel om op te noemen.

Is het actueel?

Op dit moment is vaak de klimaatverandering in het nieuws. Met als voorbeeld het smelten van de ijskappen op de Noord- en Zuidpool. Dit zijn belangrijke redenen voor de interesse in Terraforming. Hiermee bedoel ik, dat door het terraformen van een andere planeet de mens kan overleven.

Wat is het eigenlijk?

Terraforming is eigenlijk het leefbaar maken van een andere planeet door er zuurstof, water en planten op te creëren. Op dit moment zijn er meerdere planeten in het vizier, maar degene waar het meeste naar gekeken wordt is Mars. Dit komt doordat Mars sporen van water bevat  en een goede ligging heeft in het zonnestelsel. Daarom ga ik me verder in dit artikel op Mars richten.

Hoe dit te werk gaat kom ik later op terug.

Twee toekomsten

Ik heb twee mogelijke toekomsten bedacht, een goede en een slechte toekomst.

De goede toekomst

Deze toekomst is, dat wij op Mars proberen de fouten met de opwarming van de aarde niet te herhalen, maar dat we een schone nieuwe wereld maken, zonder smog, vieze lucht en afval. Een beetje hoe het er in science fiction verhalen uitziet, met van die mooie gladde witte schone steden en overal planten. Een soort ideale samenleving. In deze toekomst zullen wij naar het verleden hebben gekeken en de fouten die wij nu maken niet herhalen.

De slechte toekomst

Deze toekomst is eigenlijk het tegenovergestelde van de goede toekomst. Dit betekent dat we weer dezelfde fouten maken als nu en we ook het broeikaseffect introduceren op Mars. Dus eigenlijk een Aarde 2.0 maken, inclusief gat in de ozonlaag. Met steden, die net zo als de steden nu, vies en vuil zijn.

Weer naar nu

Ik zelf zou de goede toekomst kiezen. Door instinctieve redenen en omdat ik dat graag zou zien. Dat de mens zijn fouten heeft verbeterd en er een betere samenleving is gecreëerd.

Terug naar het begin van het artikel. Ik zou uitleggen hoe Terraforming werkt.

Eerst zorgen we voor een opwarming van de planeet, hierdoor smelten de ijskappen en zal er water op de planeet komen. Dan proberen we planten te creëren in gebouwen die wij op Mars zetten. Deze produceren zuurstof. Deze planten we dan weer op het land buiten en zo creëren wij een ecosysteem.

Op dit moment zijn veel wetenschappers aan de gang om nieuwe technologie te maken voor het terraformen. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan.

Door Redactie

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!