Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015. (AP Photo/LM Otero)

Dinsdagnacht – Met iets meer koffie dan gezond is en lichte spanning zit ik op de bank. Ik weet dat het niet verstandig is om de hele nacht op te blijven – en velen van jullie zullen me voor gek verklaren- maar daar zit ik dan. Een raar gevoel verspreidt zich door mijn maag en keel terwijl ik telkens te horen krijg dat er een stembureau dicht gaat. Op internet zie ik mensen enthousiast pleiten voor Hillary en een enkeling ook voor Trump, maar ik had ze eigenlijk beide liever niet.
De uitslag is (denk ik) redelijk overbodig, maar ik zeg het toch even. 1-0 voor de oranje multimiljonair  met een ster op de Walk of Fame in Hollywood: Donald Trump.

De cijfers zijn overal te vinden, op het internet, op de tv, in de krant, etc. Het leek mij dus redelijk overbodig hier het hele artikel aan te wijden. Wat mij interessanter leek, is het verzamelen van een aantal meningen en die hier te delen. Op die manier krijgt iedereen een kijkje in de beleving van mensen in verschillende situaties.

Disclaimer: Dit zijn meningen van individuen. Ik probeer hier niet te zeggen dat de mening van 1 persoon representatief is voor die hele bevolkingsgroep.
Ook heb ik toestemming voor het gebruiken van de volgende teksten.

Allereerste is hier een facebookpost te lezen van Rose Gonzalez, een meisje uit Florida die dit jaar op uitwisseling is bij ons op school.

I woke up this morning feeling speechless. I can’t believe that so many people would vote for a man that has deliberately insulted women whom have worked harder their whole lives than he ever did. All I can think about is my baby girl cousin growing up with a president who says women are only successful because they are good-looking or calls them pigs and animals. I can’t believe my cousin has to grow up in a world like that. I can’t believe that I have to grow up in a world like that. The man you all elected president is the most sexist, racist, and homophobic man this world has to offer. I’m scared to go home. I as a member of the LGBT community, a woman, and a proud member of an immigrant family am scared out of my mind to go home after this year. No words. I have no words. Please, America, stay strong. Despite this, we are a strong nation and we can protect those who will be prosecuted. We are strong if we stick together.

Ook was er contact met Christina Clark, inwoner van Amerika.

I think I’m going to be in shock for a while, every time I think of the words “president Trump” together I feel a flash of panic. What scares me so much is that Republicans took control of congress in the election and Trump will be able to appoint at least 1 Supreme Court justice, so there will be no real checks or balances against his power. So Trump will be able to do a lot of the things he promised and rights like abortion and gay marriage could easily be taken away (and while Trump doesn’t care as much about social issues, his VP is extremely conservative). I’m also a Sustainable Development major and the idea of a president who won’t acknowledge climate change exists is terrifying. I’m not sure how his presidency will affect me personally, but I have a feeling his influence will not make it easier to be a woman in the US. Also, if his policies hurt the economy I will graduate college in a recession and studies show that it takes people years to recover form that. There’s a lot more I could say but overall I think Americans are in for a rough 4 years, and I hope that at the end of it people finally recognize that in order to have a successful country we have to be able to deal with the future (globalization, more diversity) instead of trying to hold onto the past.

Wederom geen fan van Trump. Hoewel die mening door het grootste deel van de mensen die ik ken gedeeld wordt, heb ik ook iemand gevraagd waarvan ik weet dat hij die mening niet deelt. Ik vroeg Simon Baauw (vorig jaar zijn VWO afgerond op het Staring, ex-redactielid en eerstejaars student Utrecht Law College) of hij ook een stukje wilde schrijven waarin hij zijn mening kon uitleggen, en dat kon hij.

Waarom Trump zo slecht nog niet is…

De afgelopen dagen horen en lezen we aan alle kanten dat het levensgevaarlijk is dat Donald J. Trump nu de president gaat worden van de Verenigde Staten van Amerika. Hij wordt in de media neergezet als een soort kwaadaardig monster en om me heen zie ik veel mensen die dat beeld meteen klakkeloos overnemen. Maar is het allemaal echt zo slecht? Is die man echt zo gevaarlijk?

Omdat de andere kant van het verhaal al oververtegenwoordigd is in de media en aan de eettafels, zal ik als rechtenstudent maar even de rol van advocaat van de duivel op mij nemen en Trump (met wie ik het overigens vaak oneens ben) verdedigen.

Ten eerste wil ik meteen het beeld rechtzetten dat hij voor de wereldvrede zo slecht zou zijn: Waar zowel Obama als Hillary Clinton openlijk een slechte relatie hebben met Rusland (Poetin), staat Trump open voor samenwerking. Poetin heeft op zijn beurt Trumps houding beantwoord met positieve woorden. Kortom: De twee grootmachten zullen het waarschijnlijk beter met elkaar gaan vinden. Wie het nieuws de afgelopen tijd goed gevolgd heeft, zal weten dat de relatie tussen Rusland en het Westen enorm verslechterd is en dat de spanningen opliepen. Het is dus een geruststelling en goed teken voor de internationale veiligheid dat de boel nu weinig kans heeft nog te zullen escaleren!

Verder wil Trump het Amerikaanse leger (en Amerikaanse wapens) wereldwijd minder snel inzetten, en landen in het Midden-Oosten vaker met rust laten. Enkel ISIS wil hij keihard aanpakken, om vervolgens de boel daar af te ronden en zich terug te trekken. Om dit te bereiken wil hij internationaal beter samenwerken met o.a., jawel, Rusland.

Ten tweede wil ik uitleggen waarom hij voor de wereldeconomie ook niet verkeerd zal zijn. Ja, met zijn protectionisme (het beschermen van de Amerikaanse markt) zal hij in de eerste instantie misschien de handel wat dwars liggen, maar laten we eens kijken naar het grotere plaatje. Economen kijken met enorme angst naar de belachelijk snel groeiende schulden van Amerika. Die torenhoge staatsschuld is onder Obama namelijk zo goed als verdubbelt en economen voorspellen dat het op een dag volledig fout zal gaan. Zodra Amerika geen geld meer kan lenen omdat ze niks terug kunnen betalen, stort hun economie volledig in. Zoals jullie wellicht wel zullen begrijpen, zal onze eigen economie volgen. Die is namelijk erg nauw verbonden aan de Amerikaanse economie. Trump uit al jaren zijn zorgen m.b.t. deze ontwikkeling en hoopt die schuld aan te kunnen pakken. Ik zou nog tal van andere onderwerpen kunnen noemen, maar ik zal eindigen met misschien wel de allerbelangrijkste: De verdeeldheid is zwaar overdreven. Waar Trump al maanden roept dat hij niet meer van plan is zijn (tijdelijke) ban van (nieuwe) moslims (uit het buitenland) uit te voeren, hoor je in de media nog steeds dat hij geen enkele moslim wil hebben. Ook heeft hij, in tegenstelling tot onze eigen PVV, geen plannen bezit van de Koran te verbieden of dat soort vrijheden af te pakken. Waar de media stellen dat latino’s hem haten, stemden er meer latino’s op hem dan op de vorige Republikeinse kandidaat (ongeveer 1 op de 3 latino’s heeft op “the Donald” gestemd).

Tot slot vraag ik jullie de overwinningstoespraak van onze oranje vriend op te zoeken en te bekijken. De toon die hij daar heeft is erg positief en als hij die vasthoudt, kijk ik best uit naar de komende vier jaar. Ik wil op zijn minst de negatieve reacties een beetje nuanceren. We zullen vanzelf merken of ik met mijn positieve houding gelijk zal krijgen…

Redelijk uiteenlopende meningen dus. Mijn eigen mening wil ik hier niet te veel op in gaan, en jouw eigen mening? Zolang je weet waar je het over hebt en er goed over na hebt gedacht is die nooit fout.
Hoe het afloopt met Amerika zal alleen de tijd leren. Tot die tijd hoop ik dat alles goed gaat.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.