Je kent ze wel, game-pc’s en consoles zoals de PlayStation en de Xbox. Ze kunnen allemaal gebruikt worden voor gamen, maar als je het overweegt om er één te kopen, wat is dan de beste keus? Dit probleem had ik ook, dus daarom ga ik je vertellen wat de verschillen tussen je opties zijn.

Mijn keuze

Zoals ik al zei, ik had deze keuze ook recentelijk. Mijn dilemma omvatte de PlayStation 5 en een game-pc. Beide waren goede keuzes, maar ik koos uiteindelijk voor een game-pc.

PlayStation 4/5 (digital)

Sony’s PlayStation is één van de keuzes, maar hierbinnen heb je ook nog eens keuze uit de varianten PS4 en PS5 (digital). De PS4 kwam uit in 2013, maar kan je nog steeds van alle games laten genieten die nu worden uitgebracht. Nou ja, bijna alle games (Cyberpunk 2077). Zelf heb ik er ook een en die werkt nog goed, uiteraard wel wat langzamer door de leeftijd. De nieuwprijs nu ligt tussen de €200 en €400 (dit ligt aan de variant, namelijk gewoon, slim of pro).
Dan hebben we de PS5, de nieuwste console van Sony, uitgekomen in 2020 en bij de pre-order bijna direct uitverkocht.
De PS5 beschikt over een 825 GB SSD (minder dan de 1TB van de PS4), ray tracing mogelijkheden, ondersteuning voor Ultra HD Bluray-discs én het is mogelijk om PS4-spellen te spelen.

de PS5 met DualSense-controller
De “oude” DualShock 4

De controller, de DualSense, is de eerste in zijn soort. De controller beschikt namelijk over ‘adaptive triggers’ die terugdrukken bij bepaalde handelingen, bijvoorbeeld het spannen van een boog, iets waar zijn voorganger DualShock 4 geen raad mee wist. De PS5 digital is hetzelfde, alleen heeft deze geen disclezer, dus alle games moeten online gekocht worden. Dat betekent geen schijfjes kwijtraken, maar ook geen games meer lenen van je vrienden.


Het grootste nadeel aan de PS5 is de prijs, €500 voor de PS5 en €400 voor de PS5 digital én natuurlijk dat de consoles vrijwel niet beschikbaar zijn. Ook is het voor nu onduidelijk wanneer de consoles weer beschikbaar zijn.

Xbox One/Series S/X

Microsoft’s Xbox is ook een optie. Ook hier is de keuze uit de oude en nieuwe generatie mogelijk. Je hebt keuze uit de Xbox One en de Xbox series X of series S.


De Xbox One is uitgebracht in 2013 en beschikt over dezelfde mogelijkheden als de PS4, maar de Xbox One kan wel de games van de originele Xbox en de Xbox 360 gebruiken, waar de PS4 de games van model één, twee en drie achterwege laat. De prijs ligt tussen de €200 en €400 (dit ligt wederom aan variant).

De welbekende Xbox One-controller


De Xbox Series X én Series S zijn de nieuwe generatie Xbox en ook net zoals bij PlayStation, (veel) sneller dan hun voorgangers. De Xbox Series kwamen uit in 2020 en, ook hier, gelijk uitverkocht. De Xbox Series X beschikt over een 1TB SSD, een Ultra HD Blu-ray speler en de mogelijkheid om de games van alle eerdere generaties te spelen. De Xbox Series S beschikt over een 512GB SSD, heeft geen disclezer, maar is volledig digitaal net als de PS5 digital.


De prijs voor de Series X is €500 en de Series S is €300, maar ook net als bij de PlayStation, is het nog niet bekend wanneer de consoles weer beschikbaar zullen zijn.

Game-pc

Dan hebben we nog de game-pc. Deze lijkt voor zichzelf te spreken, een pc waar je games op kunt spelen, maar je kunt een game-pc ook gebruiken als een normale pc. Het handige aan de game-pc, is dat hij upgradable is en dus eigenlijk niet kan verouderen. Bijna elk jaar worden er weer nieuwere videokaarten, processoren, moederborden, enz. uitgebracht.
Dit brengt ook nadelen met zich mee, bijvoorbeeld dat betere onderdelen meer kosten. Een ander, recentelijk probleem, is beschikbaarheid. Zoals bijvoorbeeld bij videokaarten, voornamelijk de Nvidia RTX 30 serie, waar bijna alle varianten uitverkocht zijn.


Maar, een voordeel van game-pc’s, is dat de prijs ook erg varieert. Mijn pc bijvoorbeeld was rond de €750, maar er zijn ook modellen voor rond de €400. Deze varianten zijn vaak instapmodellen met lagere kwaliteit videokaarten, zwakkere processoren en minder opslag. Ook zijn er varianten die rond de €3000 zitten, deze hebben vaak de beste processoren, de beste videokaarten en veel opslag. In deze edities kan de volstrekt overbodige interne en externe ledverlichting in bijv. ventilatoren niet ontbreken.


Als je een game-pc zou kopen raad ik aan om eerst online onderzoek te doen naar wat je wil doen op de pc en wat voor onderdelen daarbij passen.
Nog een andere reden om een game-pc te kopen is dat deze waarschijnlijk veel meer games kan spelen, die op consoles niet beschikbaar zijn.
Ook is het mijn advies om te kijken of je beeldscherm goed kan werken met je pc, dit geldt trouwens ook voor consoles. Een goedkoper beeldscherm reageert vaak langzamer of kan een bepaalde resolutie niet aan. Dus koop je een duurdere pc, dan is het aan te raden om ook een goed beeldscherm te halen.

Gaming laptops

Natuurlijk heb je ook gaming laptops, dit zijn game-pc’s en laptops samengevoegd. Voordelen hiervan zijn, flexibel, snel en sterk. Nadelen zijn dat ze in tegenstelling tot game-pc’s, niet upgradable zijn en snel verouderen. Ook zijn ze verschrikkelijk duur, instapmodellen komen al vaak neer op prijzen rond de €1000, waarvan de pc-variant €500 kost (dit is toe te schrijven aan zwaardere koeling en een accu met adapter).

Beste keuze

Maar wat is nu de beste keuze, dat ligt aan jezelf, ik raad je aan om online te kijken wat nu precies de verschillen en de plus- en minpunten zijn van alle opties. Maar wat je ook kiest, ik wens je veel plezier ermee en ik hoop dat ik geholpen heb.

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!