Jorik en Mark
Jorik en Mark

Het is elk jaar weer een heel gedoe voor de examenleerlingen, het kiezen van de goede studie. Jorik Ordelmans en Mark Zwart hebben in elk geval geen spijt van hun keuze om Industrieel Ontwerpen te studeren aan de Universiteit Twente. SCSpeaks praat met ze.

Beide jongens zitten nu in hun derde jaar van de bacheloropleiding. Ze hebben allebei eerst gymnasium gedaan op het Staring College.
Mark: “Ik wist al een tijdje dat ik wat wilde doen met kunst en techniek. Met deze studie kon ik die twee dingen heel goed combineren.”
Jorik heeft het mede aan Mark te danken dat hij nu deze studie doet: “Voor mij was het best wel toevallig dat ik op deze studie uitkwam. Tijdens een open dag in Eindhoven zou ik naar een voorlichting over Innovatiewetenschappen gaan, maar eigenlijk viel me die studie tegen. Toen ben ik met Mark meegegaan naar de voorlichting over Industrieel Ontwerpen, en dat sprak me wel aan.”

Industrieel Ontwerpen is een hele brede studie. Je leert dingen over vormgeving, ergonomie, techniek en marketing. Eigenlijk alle dingen die je nodig hebt om je eigen product te kunnen maken.
Mark: “Creativiteit is gewoon heel erg belangrijk. De eerste les dat we tekenles hadden, moesten we van de docent een boomstronk natekenen op gevoel. Als je vervolgens iets tekende wat ook maar een beetje op een boomstronk leek, zei de docent dat het niet goed was. Uiteindelijk zette ik lukraak wat strepen op het papier, en dat vond hij opeens geweldig!”
Jorik: “Achteraf pas snap je wat de docent wilde, namelijk ons creatief bezig zien. Meestal leer je ongemerkt. Pas als je na een halfjaar terugdenkt, merk je hoeveel je al geleerd hebt.”

Futuristische zeppelin, nog niet op de markt – Afbeelding: Mark Zwart Design
Futuristische zeppelin, nog niet op de markt – Afbeelding: Mark Zwart Design

Mark en Jorik hebben het nog regelmatig over hun leven op het Staring College. “We zitten met een paar vrienden op de Universiteit die we allemaal nog uit Lochem kennen, we praten nog vaak over onze oude middelbare school.” Ze hadden allebei het profiel Natuur & Gezondheid gekozen.
Jorik: “Er is niet echt een vak dat je per se nodig hebt voor Industrieel Ontwerpen. Wel kan wiskunde D handig zijn voor het vak statistieken en natuurkunde maakt het ook wel wat makkelijker.”

Hoewel ze allebei erg tevreden waren over hun tijd in Lochem, zijn ze blij dat ze nu op de universiteit zitten. Mark: “Het voordeel van de universiteit is dat je kunt doen wat je echt interesseert. Je hebt nog veel meer vrijheid dan op de middelbare school.”

Op dit moment hebben de jongens niet veel school. Ze besteden veel tijd aan projecten. Ze zijn nu bezig met het opzetten van een eigen bedrijfje, dat producten kan ontwerpen voor bedrijven. Wat ontwerp je dan zoal? Een luchtschip, bijvoorbeeld. Voorlopig zijn hun ontwerpen nog fictioneel. Toch ziet het er al erg goed, er zou zo maar eens een grote opdrachtgever kunnen binnenlopen…

Meer informatie over de studie Industrieel Ontwerpen: http://www.utwente.nl/io/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.