Netflix’ Stranger Things is volgens velen op dit moment een van de beste series online, en de kijkcijfers bewijzen dit. Wat maakt nu dat zo’n simpele serie, die eigenlijk nooit een tweede seizoen had moeten krijgen, zo populair is bij het publiek dat er al een vierde seizoen is?

Ten eerste is de nostalgie voor vele volwassenen een grote factor in het succes van de serie. Stranger Things speelt zich af in de jaren tachtig, en heeft veel elementen uit die tijd zoals de muziek en kledingstijl die in die tijd populair waren. De hoofdpersonen, een groepje kinderen dat groter en ook ouder wordt na elk seizoen, begint met vier jongens van ongeveer tien of elf jaar oud. Ze spelen vaak Dungeons and Dragons, fietsen samen overal naartoe, en dat is bedoeld om mensen die nu rond de eind dertig zijn aan te spreken en herinneringen op te wekken.

Voor de jongere mensen en tieners die deze factor van nostalgie niet meemaken, is er iets anders wat de serie aantrekkelijk maakt. De hoofdrolspelers zijn tamelijk jong, vooral als je ze gaat vergelijken met een groot deel van de acteurs die tieners spelen, die vaak al ouder dan twintig zijn. Toen de eerste aflevering werd uitgebracht, was de jongste acteur net twaalf en de oudste vijftien. Nog steeds besteedt de serie in de casting hier aandacht aan; de leeftijd van de acteurs komt altijd goed overeen met die van hun personages, wat de serie uniek maakt.

Als laatste verdient de muziek, hoewel al eerder genoemd, wat aparte aandacht. Niet alleen zijn nummers uit de jaren tachtig zoals ‘Should I Stay or Should I Go’ van the Clash verwerkt voor plezier bij het kijken van de serie, maar de Duffer Brothers (de regisseurs en schrijvers van de serie) hebben muziek op een erg slimme manier gebruikt. Niet alleen bij korte schrikmomenten worden achtergrondgeluiden gebruikt om het schrikeffect te versterken, ook voegt de muziek toe aan het onveilige en soms vrolijke gevoel dat scenes kunnen achterlaten.

In andere woorden: Stranger Things is een goede serie. Seizoen drie is nu uit, dus ik zou je aanraden: “Ga snel kijken!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.