debat1Gisteren heeft het debatteam van het Staring College de tweede plek behaald in de regionale voorrondes van Op weg naar Het Lagerhuis, een debatwedstrijd voor middelbare scholieren. Ook individueel had het Staring succes met de speech (‘V-Rede’) van Jan Willem Wesselink uit 6-vwo. Met een indrukwekkende speech over vluchtelingenproblematiek haalde hij eveneens de finale. De groep vertrok gisterochtend vroeg richting Duiven, om onder begeleiding van meneer Paap en mevrouw Degen te strijden voor een plek in de finale.

debat5
Jan Willem voert zijn speech uit voor de jury.

Het debatteam met tien leerlingen uit 5- en 6-vwo nam het in de Gelderse voorrondes van deze
wedstrijd op tegen dertien andere scholen uit de provincie. Ondanks ingedeeld te zijn in een zware poule met winnaars uit voorgaande edities wisten de leerlingen alle drie de poulewedstrijden te winnen.

De opwinding was groot toen het team hun tegenstander in de halve finale ook wist te verslaan. Het was voor het eerst sinds jaren dat het Staring College een plek bemachtigde voor de finaleronde in Gelderland. Er volgde een spannende debatronde tegen het Arentheem College, waarbij beide teams hun uiterste best deden om een plekje voor de landelijke finales te bemachtigen. Uiteindelijk greep onze school net naast de overwinning.
De jury was weliswaar meer onder de indruk van de argumenten en onderbouwing van het Staring, maar gaf uiteindelijk de overwinning aan het andere team dat meer levendigheid het debat had gevoerd. Jammer genoeg wordt ook Jan Willem’s speech niet uitgekozen om door te gaan naar de landelijke finales, ondanks de mooie complimenten die hij van de jury krijgt voor zijn pakkende tekst.

debat6Even is er een moment van teleurstelling om dit nipte verlies, maar even later zijn de meeste deelnemers vooral blij met de tweede plek. Tevreden om deze ‘bijna-overwinning’ sluit het team de dag gezellig af in de pizzeria in Zutphen, waar onderling hevig verder wordt gediscussieerd over alles wat maar los en vast zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.