Serious request, een evenement dat al jaren wordt georganiseerd voor mensen in nood, is weer voorbij! Dagen lang stond het marktplein in Apeldoorn vol met mensen die een donatie door de brievenbus wilden duwen.Ook Lochem heeft zich ingezet, met als resultaat €12.673,50.

Drie 3fm DJ’s sluiten zichzelf voor 6 dagen op in een glazen huis. Rondom het plein zijn talloze acties en kraampjes. Er is muziek en er wordt volop gefeest. Best gezellig, maar er zitten een paar voorwaarden aan. De DJ’s in het huis mogen niet eten en ze moeten continu radio blijven maken. Wél mogen ze sap drinken om toch nog de nodige voedingstoffen binnen te krijgen.

Dit jaar werd er in Apeldoorn aandacht besteed aan families. Gezinnen in derde-werelds landen die verscheurd werden door lokale omstandigheden zoals conflicten met de overheid, worden weer herenigd. Met het geld dat wordt binnengehaald wordt er informatie verspreid over verloren familieleden via een database. Ook worden er telefoongesprekken geregeld om contact op te nemen met de ‘verloren’ geliefden.

Het thema van 2017: ‘Breng ze weer samen!’

 

Het uiteindelijke bedrag bestond uit ruim 5 miljoen euro. Een geweldig bedrag waarmee het Rode Kruis veel families kan helpen. Toch bleek dit bedrag aanzienlijk minder dan vorige jaren, in Breda vorig jaar was het bedrag nog 9 miljoen, en het jaar daarvoor zelfs 8 miljoen. Het hoogst ooit opgehaald was in 2012, toen het spektakel gehouden werd in Enschede. Dat jaar bracht het evenement maar liefst 13,8 miljoen op.

Het is dus wel duidelijk dat de opbrengst afneemt. De reden hiervoor? Het verkeerde doel volgens sommigen. Een aantal tegenstanders zeggen niet te doneren omdat ze het zat zijn dat er nooit wordt ingezameld voor het eigen land. Al ons Europese geld zou uitgaan naar het buitenland, terwijl er, volgens de tegenstanders, in Nederland ook nog genoeg problemen zijn.

De tussenstand van de teller op 22 december

Een andere reden voor de ‘lage’ opbrengst dit jaar zou de DJ’s kunnen zijn. Vorige jaren kwamen vaak radio-legendes zoals Paul Rabbering en Gerard Ekdom aan bod, maar dit jaar waren de deelnemers niet erg bekend en bovendien nog jong.

Ook is al een tijd bekend dat 3fm in populariteit afneemt. De luistercijfers gaan omlaag en ze krijgen minder media-aandacht. Een logisch gevolg is daarom ook dat het Glazen Huis minder bezocht werd dit jaar. Voor volgend jaar is nog geen locatie bekend gemaakt, en het is mogelijk dat dit de laatste editie was.

Ondanks dat de opbrengst niet zo hoog   was als verwacht, was het toch een gezellige show. Domien bleekte zijn haar, Dotan zou zogenaamd kaal worden geschoren en Sander liet het woord ‘vroom’ (verwijzing naar het nummer van Famke Louise en Bokoesam) op zijn lichaam tatoeëren. In andere woorden, Apeldoorn stond volledig op z’n kop, en er werd volop gefeest. In dat opzicht was het dus een geslaagd evenement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.