Misschien heb je er al iets over gelezen, gehoord of heb je er zelf één; de Chromecast. De Chromecast is een apparaat ontwikkeld door Google om je scherm te delen. Natuurlijk is het een beetje een overbodig apparaat als je al een smart TV hebt, maar voor mensen die geen smart TV hebben of heel atechnisch zijn is het verbluffend handig en eenvoudig. Nog even een handig ding vooraf: als je iets met de Chromecast doet, heet dat ‘casten’.

Je kunt aardig wat met het apparaatje van nog geen zes centimeter groot. Zo is het mogelijk je scherm te delen met de Google Home app, een programma terug te kijken met de NPO app, films en series met Netflix of Videoland casten naar je TV,  Muziek luisteren via Spotify of Play Music, YouTube kijken op groot formaat en zelf presentaties houden met google slides. O, bijna vergeten, jij kunt ook je televisie omtoveren tot een fotocollage met de Google Home App.

Zoals je misschien wel van Google verwacht, werkt de Chromecast heel eenvoudig. Als je de stappen op het scherm volgt, ben je in minder dan tien minuten klaar. Later hoef je alleen maar op het ‘Cast-icoon’ te tikken en je cast direct vanaf welk apparaat dan ook. Zelfs je accu gaat niet snel leeg, terwijl je dat misschien wel zou verwachten.

Het design van de dongel is stijlvol. Een klein rond apparaatje dat in elke televisie past met een HDMI-poort. Het opladen gebeurt met een simpele meegeleverde usb-oplader. Daar laad je ook je telefoon mee op (tenzij je een Apple telefoon hebt). Je kunt er zelfs meerdere in je huis plaatsen.

Er zijn twee varianten van de Chromecast. Een normale 1080p* Chromecast (deze heb ik zelf ook) en een 4K* Chromecast voor haarscherp beeld. Er is zelfs nog een derde soort; de Chromecast Audio om geluid te casten, maar daar gaat dit verslag niet over. De ‘normale’ 1080p variant kost €39,- en is net als zijn 4K broertje van €79 euro te koop op Google.com/chromecast bij verschillende (web)winkels.

Een nadeel van de Chromecast is de vertraging. Bij het casten van YouTube video’s merk je hier weinig van, maar als je bijvoorbeeld je bureaublad cast is er een vertraging van bijna een seconde. Hiervoor zou ik gewoon een ouderwetse HDMI-kabel gebruiken, want in feite is de Chromecast een draadloze HDMI-kabel met een paar extra functies.

De prijs voor de Chromecast en in het bijzonder voor de 4K Chromecast ligt wel wat hoog en er is een korte vertraging. Voor de rest is het een mooi en handig apparaat met veel mogelijkheden. De Google Chromecast krijgt daarom 4 sterren.

Zoe ziet een Chromecast eruit.

*= Dit is de beeldkwaliteit, hoe scherp je beeldscherm is. Misschien zie je deze getallen wel eens voorbij komen op YouTube. De meeste TV’s hebben nog een 1080p kwaliteit.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.