Zondag 5 november is er de leerlingen van het Staring College een unieke kans geboden om een concert bij te wonen. Dit concert vond plaats in de Gudula-kerk in Lochem, en was een combinatie van a-capella koormuziek en een instrumentale suite.

De eerste helft van het concert bestond uit een aantal delen uit een cello suite van Bach, gespeeld door een cellist uit Zutphen: Jeroen den Herder. De lage, volle, mysterieuze klanken vulden de hele kerk, en lieten het gehele publiek geëmotioneerd. Na de cello suite volgden een aantal liederen van de moderne Russische componisten Arvo Pärt en Alfred Schnittke, gezongen door het koor Cappella Amsterdam onder leiding van dirigent Daniel Reuss.

Jeroen den Herder in actie Foto: Anouk Nijhuis

Na een pauze waarin de nodige alcohol werd genuttigd (Niet door de leerlingen uiteraard, nix18 is een belangrijk element van de gezonde school ), volgde de tweede helft van het concert. Hierin werden 12 Stichi Pokajanije gezongen door het koor. Dit zijn 12 boetepsalmen uit de Russische kerk, op muziek gezet door Alfred Schnittke. De teksten gaan over boete, zonde, troost en verzoening. De gepassioneerde, heftige, contrastvolle klanken galmden door de kerk. Extreem luide fragmenten werden afgewisseld door terughoudende, zachte gezangen. Voor veel luisteraars was de muziek van Schnittke onbekend. De muzikale stijl kwam niet vertrouwd over, maar schokkend en vernieuwend. Desalniettemin werd de muziek zeer gewaardeerd, zowel onder de oudere als de jongere bezoekers. De onverwachte klanken bevatten een aangrijpend element, en lieten niemand uit het publiek onberoerd.

Capella Amsterdam in actie Foto: Anouk Nijhuis

In een interview voorafgaand aan de uitvoering vertelde Jeroen over zijn leven als cellist. Zijn dagen bestaan uit lesgeven, oefenen, en rondreizen om masterclasses te geven. Hij geeft rond de 70 concerten per jaar, dus meer dan een per week. Ook vertelde hij dat zijn cello was gemaakt uit hout van een van de dikste bomen uit Zutphen. Deze boom stond voor de Grote Kerk, maar viel een keer om tijdens een storm. De mensen uit Zutphen vonden dat jammer, en wilden dat er een herinnering van die boom bleef. Uit het hout werden toen 4 strijkinstrumenten gemaakt, en hier werd op gespeeld in een concert ter nagedachtenis van de boom. Daarna bleef deze cello met een bijzonder verhaal in het bezit van Jeroen, en hij speelde er ook op tijdens dit concert in Lochem. Hij is overigens ook in het bezit van een van de oudste cello’s van Nederland. Deze neemt hij mee op zijn tournees die hij houdt in onder andere Azië, Europa en Amerika.

Publiek van het Staring aan het klappen Foto: Anouk Nijhuis

In samenwerking met Stichting Requiem Lochem is de regeling getroffen, waardoor leerlingen voor €5 toe mochten treden tot de kerk. Op deze manier wordt een concert toegankelijker voor jongeren, voor wie vaak de grootste barrière de entreekosten zijn. Uiteindelijk benutten maar liefst 19 leerlingen uit de 3de, 4de ,5de en 6de klas van het Staring College deze kans om het concert bij te wonen. Dit aantal verblijdde Stichting Requiem Lochem, zodat ze besloten vaker dit soort kortingen te verlenen aan jongeren. Want ze willen graag dat er jonge mensen komen, en veel leerlingen kunnen genieten van klassieke concerten. Een win-win situatie dus.

Door Redactie

Een gedachte over “Requiem in de Gudula-kerk”

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!