Onlangs ben ik begonnen aan de serie “Thirteen reasons why”, op Netflix. Ik kreeg van een klasgenoot te horen dat het een leuke serie was, en nadat ik hoorde dat een acteur van een andere serie, Riverdale, er in speelde, was ik verkocht. Voordat je verder leest met dit artikel wil ik je erop wijzen dat de serie “Thirteen reasons why” schokkende beelden bevat. Ik ga bepaalde delen van heftige oorsprong bespreken, dus als je gevoelig bent voor seksueel getinte handelingen of/en zelfdoding denk dan goed na voordat je begint met kijken.

Clay Jensen is een jongen van 17. Als er bij hem op school een nieuw meisje in de klas komt wordt hij al snel verliefd. Tot zijn verdriet heeft Hannah compleet andere dingen aan haar hoofd. Clay wilt haar vertellen wat hij voor haar voelt, maar het is al te laat. Ze pleegt zelfmoord. Het is een raadsel wat de reden was voor zelfmoord, totdat er cassettebandjes opduiken. Om precies te zijn 13 bandjes, worden doorgegeven. Ook Clay ontvangt op zijn beurt de doos met cassettebandjes. Al snel realiseert hij zich dat hij ook op de bandjes staat. Clay en 11 anderen, zijn de reden van Hannah’s dood.

Elke aflevering van deze serie bevat 1 reden. Er zijn dus 13 afleveringen waar 1 persoon centraal staat. De serie is goed opgebouwd en ik vond het niet voorspelbaar. Je wilt het in 1 keer afkijken omdat je ontzettend meeleeft met Clay. De ontwikkeling van zijn karakter tijdens de serie is duidelijk zichtbaar. Hij gaat van onschuldige jongen naar een paranoïde ‘detective’, op zoek naar wraak. Doordat je langzamerhand steeds meer informatie krijgt, snap je steeds beter waarom Hannah zelfmoord pleegt. Ik garandeer je wat zielige momenten, waar je waarschijnlijk wel wat tranen laat vallen. Dus als je van meeslepende series houd is dit een aanrader!

Mijn negatieve commentaar over deze serie is vooral betreft de laatste 3 afleveringen. Ik ga proberen zo min mogelijk dingen te ‘spoilen’, maar wees gewaarschuwd. In de laatste drie afleveringen worden scenes van seksueel misbruik en zelfmoord vertoond. Beiden waren voor mij, als kijker, best heftig. Omdat het onderwerpen zijn die een taboe met zich meebrengen vind ik het goed dat ze juist deze onderwerpen laten zien. Als het gereguleerd wordt, wordt het minder taboe om over te praten. Daar ben ik zeker voorstander van, maar veel mensen beschouwden de laatste aflevering als zo schokkend dat ze er zelf aan leidden. Verschillende nieuwsbronnen zeggen dat mensen met een depressie vaak in een put vallen bij dit soort ‘triggers’. Ook voor het brein van een jongere is het niet goed om zo’n zelfdoding te zien. Het zou negatieve invloed hebben op de acties van een tiener.

thirteen_reasons_why_ver11

De serie Tod Eines Schülers, die in 1981 uitgezonden werd in Duitsland bevatte beelden van een zelfdoding door voor de trein te springen. Datzelfde jaar was er een opvallende stijging in jongeren die zelfmoord pleegde volgens die methode. Omdat tieners vatbaarder zijn voor kopieergedrag, ben ik van mening dat ‘Thirteen reasons why’ er voor zou kunnen zorgen dat er meer zelfmoord pogingen ontstaan na deze serie. Het is een Netflix-serie, en is dus heel makkelijk beschikbaar. Alles wordt in detail weergegeven en is dus extra gevaarlijk voor mensen die thuis zitten met een depressie of andere psychische ziektes.

Een geïnterviewde jongen van 17 na het kijken van de serie: “Ik vind het een van de serieuzere series op Netflix. Het was een heftige serie en zou zomaar in het echt gebeurd kunnen zijn. Het liet mij nadenken over hoe ik tegen medeleerlingen praat want woorden hebben veel invloed, dat goed wordt benadrukt in deze serie. Hopelijk gebeurt dit nooit bij mij op school.”

Dus, de conclusie van deze recensie, kijk deze serie niet als je gevoelig bent voor de bovengenoemde thema’s. Als je het niet zeker weet of je er tegen kunt, kijk het met iemand erbij. Het is emotioneel en heel goed gefilmd, zeker een aanrader.

Een gedachte over “Recensie: Thirteen Reasons Why”
  1. Eigenpotige recensie.
    Waar ik graag wat over zou willen zeggen is het volgende citaat: “Ook voor het brein van een jongere is het niet goed om zo’n zelfdoding te zien. Het zou negatieve invloed hebben op de acties van een tiener.”
    Deze serie moet juist een boodschap zijn voor de scholengemeenschap, zowel leerling als docent. Deze mensen kunnen verandering brengen in de negatieve gedachten die sommige tieners met zich meedragen, vooral omdat zei vaak een rol spelen in de negatieve gedachtengang.
    Misschien is het hard om te zien hoe een jong meisje zichzelf van het leven beroofd, maar het is wel de waarheid en die waarheid moeten wij allen onder ogen gaan zien. Het is heus niet zo dat tieners daardoor worden aangespoord om zelfmoord te plegen, vaak is het voor hun toch al te laat en was dat hun laatste zetje naar het einde.
    Daarom is het belangrijk te onthouden dat wij het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Behandel elkaar met respect. Het zijn wel mensenlevens waar je mee speelt en dat wil de serie laten zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.