2000px-Star_Wars_Logo.svgA long time ago in a galaxy far, far away… Het is weer zover, een nieuwe Star Wars film is uitgekomen! Dit is al weer deel zeven van deze iconische reeks, die wereldwijde bekendheid heeft. Aanleiding genoeg voor mij om er een recensie over te schrijven.

Het verhaal speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen van deel zes af. Het keizerrijk is gevallen en de galactische republiek is hersteld. Toch is er uit de ruïnes van het keizerrijk een nieuwe vijand opgestaan, The First Order. Deze duistere organisatie heeft zich het doel gesteld om de republiek te vernietigen en de laatst overgebleven Jedi te vermoorden, Luke Skywalker. Luke is verdwenen na de vernietiging van het keizerrijk en de Rebellenalliantie is wanhopig naar hem opzoek. Door een speling van het lot komt een groepje van willekeurige mensen bij elkaar, die samen opzoek moeten naar Luke Skywalker, die de enige is die de balans weer kan herstellen in het universum. Deze groep bestaat uit de kleine Droid BB-8, de wegelopen stormtrooper Finn, het mysterieuze meisje Rey en de iconen van deze reeks: Han Solo en Chewbacca. Zij moeten het samen met de rebellenalliantie opnemen tegen The First Order, geleid door de duistere Kylo Ren.

Ondanks het feit dat tussen het uitkomen van deel zeven en deel zes 32 jaar tijd zit, sluiten beide delen naadloos op elkaar aan. In deel zeven proberen de makers een nieuw verhaal te mengen met het oude concept van de eerdere delen. Dit kun je goed merken in de film en is zeer goed gelukt. Het nieuwe verhaal is erg sterk en door de mengvorm van nieuw en oud ontstaat er een totaal nieuwe sfeer in de film. In de film worden veel vragen gewekt en de meesten blijven onbeantwoord. Hierdoor krijg ik het idee dat deze film vooral de functie heeft om het nieuwe verhaal in te leiden en als een soort trailer te dienen voor de komende deel 8 en deel 9.

Wat ook erg leuk is, is dat de originele acteurs van de jaren ’70 en ’80, zoals Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford, hun iconische rollen van Luke Skywalker, Leia Organa en Han Solo weer vertolken. Zij leveren een ijzersterke acteerprestatie. Wie ook niet moeten worden onderschat, zijn de relatief jonge acteurs Daisy Ridley, John Boyega en Adam Driver (Rey, Finn en Kylo Ren). Ook zij leveren met hun nieuwe rollen een belangrijke bijdrage aan de saga.

De visuele effecten zijn ook een pluspunt van deze film. Door de nieuwe technische ontwikkelingen van de laatste jaren, kunnen de scenes met ruimteschepen en planeten veel realistischer weer worden gegeven, waardoor de kijker meer wordt meegezogen met het verhaal. Het ziet er veel realistischer uit dan de films en de jaren ’70 en ’80. Helaas komt hierdoor meer de nadruk op de effecten en de spectaculaire acties te liggen, terwijl dat eerder op het acteerwerk lag. Persoonlijk vind ik dat wel jammer, maar anderen kunnen daar anders over denken.

Al met al is dit een fantastische film, die het kijken waard is. Als je hem nog niet gezien hebt, raad ik je aan om snel naar de bioscoop te gaan om hem te kijken. In ieder geval zorgt deze film ervoor dat ik met spanning uitkijk naar deel 8 en deel 9!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.