Ik ben nu al een ruime vijf jaar actief op het internet (die carrière begon bij Hyves en heeft zich uitgebreid tot o.a. verschillende social media accounts). Als je mij vandaag de dag intypt in Google dan is er al schrikbarend veel over mij te vinden. En ik ben geen uitzondering op de regel. Des te meer het internet een rol vervult in mijn dagelijks leven, des te meer ik me zorgen maak over mijn privacy. Want wat weet het wereldwijde web al van mij?
Nee, je hoeft dit bericht niet weg te klikken. Het is geen betoog over waarom ik vind dat we allemaal radicaal vaarwel moeten zeggen tegen sociale media of waarom we terug moeten naar het tijdperk waarin telefoons enkel nog konden bellen en sms’en (al denk ik dat dat nog niet eens zo onwijs slecht zou zijn voor de mensheid, maar dat is stof voor een andere keer). Stel je hart gerust, dit artikel gaat over niks van dat alles. Het gaat er juist over hoe het internet een deel van je leven kan zijn terwijl je privacy zo goed mogelijk bewaard blijft. Wie wil dat nu niet?
Er zijn onwijs veel verschillende manieren om je privacy te waarborgen op het internet. Ik zal jullie nu niet overladen met een stortvloed aan informatie, dus beperk ik me enkel tot het fenomeen WhatsApp.
WhatsApp in een notendop: app die d.m.v. een internetverbinding het mogelijk maakt om met elkaar te chatten. Zowel in groepen als één op één.
Dit klinkt onschuldig, maar schijn bedriegt. Want WhatsApp is eigendom van de Verenigde Staten onder de internetbedrijven, namelijk Facebook. En als er één ding is dat voorop staat bij dit laatste bedrijf, dan is het wel dat zij het niet zo nauw nemen met de privacy van hun gebruikers. (Dit komt omdat zij bijna al hun inkomsten uit advertenties halen en voor geschikte advertenties gebruiken zij de data die ze over hun gebruikers hebben.)
Nu heeft WhatsApp al maatregelen getroffen om hun privacybeleid iets te verbeteren. Zo is er sinds een aantal maanden een zogenaamde end-to-end encryptie. Dit houdt in dat het vrijwel onmogelijk is voor derden om mee te lezen met jouw gesprekken. Nu hoor ik je denken, dan is er toch niks aan de hand? Maar helaas, er zit een addertje onder het gras.
WhatsApp heeft geen toegang tot wat jij werkelijk met andere mensen bespreekt in chats, maar het bedrijf slaat wel op wat jouw nummer is, hoevaak je WhatsApp gebruikt, met wie je praat en hoe laat. En al deze informatie, die spelen ze weer door naar de grote baas Facebook; stalker onder de internetbedrijven (Zie dit artikel van de correspondent)
Ik zie het dilemma. Je wilt nog wel gebruik maken van een gratis chatprogramma op je smartphone waarmee je 24/7 in contact kunt staan met je vrienden, klasgenoten en familieleden in de family-groupchat. Maar het idee dat Facebook zoveel informatie van je heeft, dat zit je niet lekker. Wat nu te doen?
Gelukkig is daar de advertentievrije nieuwssite De Correspondent, waar journalisten die het zat zijn dat onafhankelijke journalistiek zo schaars lijkt te worden zich hebben verenigd. En zij hebben de oplossing voor ons dilemma!
In dit artikel leggen zij uit waarom je zou moeten overstappen van WhatsApp naar Signal. Ik raad je aan dat artikel te lezen, maar in het kort samengevat komt het er op neer dat Signal het bedrijf is dat de end-to-end encryptie heeft ontwikkeld (die WhatsApp dus ook gebruikt), waardoor derden niet mee kunnen lezen met je chats en Signal is volledig open over zijn beleid (iets wat WhatsApp, en Facebook al helemaal, niet is). Zij geven zelfs hun code van de app vrij waardoor iedereen die er verstand van heeft zelf mag controleren of die code klopt.
En het belangrijkste is, Signal respecteert de privacy van zijn gebruikers en verzamelt nauwelijks data. Het is een gratis app beschikbaar voor Android en iPhone. Het enige probleem is; de meeste mensen gebruiken het nog niet en daar moet verandering in komen. Dus ben je voor gebruik van een medium als WhatsApp én wil je je privacy waarborgen? Download dan Signal en raad je vrienden aan om hetzelfde te doen!