Op vrijdag 14 december is het Paarse Vrijdag. Deze dag gaat helemaal over de LGBTQ of LHBTI. Het zou leuk zijn als je deze dag paarse kleding draagt. Wat zijn Paarse Vrijdag en LGBTQ eigenlijk?

Waar staat LGBTQ eigenlijk voor?

  • De L staat voor lesbian of lesbisch, dan ben je en vrouw en val je op vrouwen.
  • De G of H staat voor gay of homo, deze personen zijn mannelijk en vinden mannen leuk.
  • De B staat voor bisexual of biseksueel, dan val je op mannen en vrouwen.
  • En de staat voor transgender, dit ben je als je bent geboren als man, maar je voelt je toch fijner als vrouw, of andersom ook.
  • De Q of staat voor queer, questioning of interseksueel, dit betekent dat je niet weet wat je bent. Je weet niet of je een man of een vrouw bent, sommige weten ook niet waar ze op vallen. Deze afkorting komt weinig voor in de Nederlandse afkorting, wat ik toch jammer vind.

Veel personen hebben weleens van deze afkorting gehoord, maar ze hebben er verder geen aandacht aan geschonken. Ik vind dat jammer, want door die redenen durven heel veel tieners en volwassenen niet uit de kast te komen, omdat personen het raar vinden.

De regenboog is het algemene symbool voor de LHBTI-gemeenschap.

Waarom moet ik er aandacht aan schenken?
Zoals ik al eerder heb gezegd, worden personen onzeker als iemand in hun omgeving het raar vindt dat je anders bent. Daardoor kunnen personen zichzelf niet zijn. Persoonlijk vind ik het zelf het ergste dat je ouders en familie het er niet mee eens zijn. Dan zijn er eigenlijk maar twee keuzes:

  1. Ergens anders heengaan om jezelf te kunnen zijn.
  2. Je ware aard gewoon diep weg stoppen om te zorgen dat je bij je familie kunt blijven.

Dat is toch vreselijk?!

Wat is Paarse Vrijdag?
Op deze dag is het leuk als je paars draagt om iedereen die LHBTI is te steunen. Als je geen paarse kleding hebt en je zit op het Staring College, worden er op vrijdag 14 december paarse bandjes uitgedeeld.

Paars is toch best een mooie kleur? Draag jij vandaag ook paars?

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school kunnen tonen dat ze homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders steunen. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Dat is dit jaar dus 14 december 2018. De Amerikaanse Spirit Day ontstond in 2010 door de Canadese studente Brittany McMillan, die haar steun wilde tonen nadat er in de media in de Verenigde Staten veel aandacht was geweest voor zelfmoorden onder homojongeren.

Ik wil ook iets doen, waar kan ik terecht?
Er zijn verschillende soorten clubjes en netwerken waar je terecht kan, maar de grootse is toch wel het GSA netwerk. De naam betekent Gender and Sexuality Alliance. Het is een groep scholieren die vindt dat je je niet hoeft te schamen als je anders bent. Zij hebben speciale evenementen voor Paarse Vrijdag of Coming-Out Day, maar ook gewoon voor Valentijnsdag. Je kan hierbij als je zelf een LGBTQ bent, maar ook als je ze gewoon wilt steunen. Er zijn heel veel verschillende clubjes hiervan, zelfs op onze school. De informatie over de GSA en de GSA van het Staring College kan je onderaan dit artikel vinden.


Paarse Vrijdag is een dag voor de LGBTQ of LHBTI en iedereen die hen steunt. Op deze dag is het de bedoeling dat je paars draagt en het is een dag om onze spirit te tonen.

Hier zijn nog een paar links, als je meer informatie wilt hebben over Paarse Vrijdag:

Home

Start een GSA

Of  ga naar gsastaringcollege op instagram

 

Door Kiek Booij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.