Helaas is de kans dat je een “verkeerde” keuze maakt groot. Het Staring, en alle scholen ooit, doen zich altijd beter voor dan dat ze werkelijk zijn. Chocoladecrossaintjes bij Frans en kleurplaten inkleuren bij aardrijkskunde ligt natuurlijk ver van de werkelijkheid. Het ziet er heel pretentieus uit, maar ik moet toegeven dat het logisch is. Als je groep 8-ers laat zien wat de werkelijkheid is, stoppen ze natuurlijk per direct met zoeken naar een school en zullen ze bij hun ouders smeken of ze thuis geschoold mogen worden.

Allicht overdrijf ik, maar ik denk dat de open dagen soms een beetje te geïdealiseerd zijn. Je krijgt een scheefgetrokken indruk, vooral omdat het op die open dagen totaal niet duidelijk wordt hoe de school nou écht functioneert. Als ik je nu verbied om niet naar open dagen te gaan, hoe moet je dan ooit weten wat de beste keuze is? Een scheefgetrokken indruk is dan toch beter dan helemaal geen indruk?

De allerbeste manier om jezelf te informeren over scholen is om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen. En dat doe je door er te zijn, en dan niet wanneer alle tafels en stoelen verschoven zijn en er live muziek door de school dreunt. Je gaat langs tijdens de normale gang van zaken: je wordt ‘student for a day’.

Student for a day is de perfecte manier om kennis te maken met een school, omdat je normale lessen volgt zonder glitters of croissantjes. Je leert hoe je toekomstige schooldagen er eventueel uit kunnen zien en doet alvast een voorproefje van de lesstof. Bij het kiezen van een vak heb je niet altijd een even goed beeld van de stof. Op deze manier weet je dus ook meteen of je het vak wel interessant vindt. Zo weet je echt of de school goed bij je past.

Dus volgende keer als je benieuwd bent naar een vervolgopleiding, kijk even of ze een ‘student for a day’ optie hebben. Alleen dan weet je of je je er echt thuis kunt voelen en voorkom je dat je misschien een onjuiste keuze maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.