In de nacht hangt er een soort telescoop in de ruimte. de Transiting Exoplanet Survey Satellite, kort gezegd TESS. de NASA-telescoop gaat in de buurt van ons zonnestelsel op zoek naar exoplaneten. Exoplaneten zijn planeten die om een andere ster draaien. Over twee maanden is Tess in de juiste positie en kan de `exoplaneten-jacht`beginnen! NASA denkt dat het toestel rond de 500 planeten zou ontdekken. Tess word gelanceerd op een SpaceX Falcon 9 raket.

TESS volgt de Kepler op, die sinds 2009 al naar duizende sterren heeft gezocht en bekeken. Dit is namelijk de manier om planeten te ontdekken, want als een planeet langs de zon gaat, krijg je een kleine verduistering. TESS-wetenschappers verwachten dat de missie duizenden planeetkandidaten op de kaart worden gezet en het huidige aantal bekende exoplaneten enorm zal vergroten. Hiervan zullen naar verwachting ongeveer 300 aardse exoplaneten zijn, die werelden zijn die niet groter zijn dan tweemaal zo groot als de aarde. De sterren die TESS zal bestuderen, zijn 30 tot 100 keer helderder dan die van de Kepler-missie die zijn onderzocht, wat een veel eenvoudiger follow-up observatie met zowel op de grond gebaseerde als op de ruimte gebaseerde telescopen mogelijk zal maken. TESS bestrijkt ook een luchtoppervlak dat 400 keer groter is dan dat van Kepler.

Als Tess planeten zoals aarde ziet, denken wij natuurlijk al snel: Is daar dan buitenaards leven? En of wij daar kunnen wonen? Die vraag is ook voor Tess te moeilijk om te beantwoorden. Tess is er om exoplaneten te vinden, geen buitenaards leven. We zijn namelijk nog niet zo ver in onderzoek naar buitenaards leven, maar ik denk dat er wel buitenaards leven in het heelal bestaat. Want we kunnen niet de enige zijn in dit super grootte sterrenstelsel.

Het is wel een uitdaging om planeten te vinden met de telescoop, en dan moet je de gewicht en grootte nog zien uit te vogelen. gelukkig bestaan er wel manieren waarmee we kunnen zien of de planeet een atmosfeer heeft, en hoe hij eruit ziet. Dat zijn cruciale punten om een planeet te zoeken die goed genoeg op aarde lijkt dat we er kunnen gaan wonen

Lang niet alle exoplaneten zijn geschikt voor een onderzoek naar de atmosfeer. Planeten geven namelijk geen licht, en om de samenstelling van een gaslaag vast te kunnen stellen is het heel belangrijk dat er licht door die gaslaag heen komt. Als lichtbron is de ster waar de planeet omheen draait natuurlijk erg geschikt, maar de meeste exoplaneten draaien vanaf de aarde gezien nooit voor hun ster langs.

 

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.