Ze studeerde Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Was op de middelbare school niet de grootste fan van het vak Engels, maar leest nu het liefst in die taal en ze hoopt dat haar leerlingen net zoveel plezier beleven aan het vak als zij. Haar naam is Rosalynne Elberse en SC Speaks redactielid Judith, ging in gesprek met haar. Want wie is de nieuwe klassieke talen docente eigenlijk?

Wat en waar heeft u gestudeerd?
Ik heb Latijnse taal en cultuur gestudeerd aan de UvA, Universiteit van Amsterdam. Ik geef nu ook in de tweede klas Grieks, maar tijdens mijn studie heb ik de nadruk vooral gelegd op het Latijn en diens cultuur.
Ik heb voor de UvA gekozen, omdat je daar de mogelijkheid hebt om ook het Latijn van de middeleeuwen en de renaissance te bestuderen en daar meer over te leren. Dat sprak me heel erg aan.

De middeleeuwen en de renaissance? Beperkte het Latijn zich dan niet alleen tot de Klassieke Oudheid?
Nee, zeker niet! Er is ontzettend veel te leren over het Latijn, juist ook uit die periodes. Zelf ben ik afgestudeerd op een boek dat is geschreven in de negende eeuw na Christus. Het is geschreven door een vrouw, wat het heel speciaal maakt. Er is nu eenmaal niet heel veel geschreven in die periode door vrouwen en ook nog eens in het Latijn.

Had u tijdens u studie al het plan om docent te worden?
Nee, dat plan was er niet. Ik heb altijd gedacht dat ik in een museum zou gaan werken of in een bibliotheek misschien. Na mijn studie had ik een baan waarbij ik voornamelijk achter een computer werkte. Ik kwam er toen al snel achter dat dat helemaal niks voor mij was. Ik wilde iets doen met mensen én Latijn en ja, toen was docente geen gekke keus.

En nu bent u op het Staring College. Is dit u eerste school als docente?
Ik heb stage gelopen op een school in Alphen aan de Rijn. Na mijn stage heb ik daar toen nog ongeveer twee maanden als een vervangende docent lesgegeven. Daarna ben ik hiernaartoe gekomen. Het Staring College is de tweede school waar ik les geef, maar de eerste waar ik echt vanaf het begin van het jaar werk.

Om even helemaal van het thema “school” af te wijken, heeft u hobby’s?
Ik ben net naar Zutphen verhuisd, dus ik moet mijn hobby’s nog weer oppakken, maar ik ben graag aan het zilversmeden. Ik maak mijn eigen sierraden van zilver en soms ook met edelstenen erin verwerkt.

Wat een bijzondere hobby! En hoe gaat dat zilversmeden in z’n werk? Bedenkt u voor het sierraad dat u maakt eerst een plan of ontstaat dat plan naarmate het sierraad vordert.
Altijd volgens een plan! Ik vind het helemaal niet fijn om te werken zonder, ik houd wel van die structuur. Misschien dat ik daarom ook meer van Latijn dan van Grieks houd.

En zo zijn we toch weer bij school teruggekomen. Ik heb misschien al een beetje een vermoeden, maar was u op de middelbare school meer een alfa of een bèta leerling?
(lachend) Ik zal niet zeggen dat ik de bèta kant stom vond, want dan krijg ik het op de stok met mijn collega’s, maar ik vond het niet heel leuk. De talen lagen mij gewoon meer, Frans, Latijn en Duits. Oh, en geschiedenis vond ik ook interessant. Ik was echt een Alfa leerling, ja!

U geeft nu les aan leerlingen vanaf ongeveer twaalf jaar oud, wat zou u tegen uw jongere zelf van die leeftijd willen zeggen?
Het is heel cliché, maar ik zou zeggen dat ik niet alleen maar hard voor school hoef te werken. Ik hield/houd heel erg van tekenen en schilderen en ik vind het jammer dat ik dat toen niet meer heb gedaan. Ik was altijd zo druk met mijn schoolwerk.

Dan als laatste, hoe hoopt u dat uw als docent bent?
Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat de leerlingen het vak net zo leuk vinden als ik dat vind en natuurlijk dat ze wat leren! Bij het Latijn leer je de ideeën van anderen kennen en daar kun je veel aan hebben. Ook ontwikkel je een taalgevoel. Ik denk dat dat heel belangrijk is.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.