Februari 2019. Niet zomaar een maand. We hebben een viraal schandaal meegemaakt hier op het Staring College en het is de maand van de klimaatspijbelaars, de liefde en van gratis cup-a-soup. Voor ons als schoolkrant hadden we deze maand dus wel genoeg materiaal om over te schrijven, maar ook deze maand worden er weer 3 nieuwe albums belicht!

Thank u, next – Ariana Grande
Ariana Grande is afgelopen half jaar erg vaak in het nieuws gekomen door hoor overleden ex Mac Miller. Doordat ze al snel verloofd was na de break-up met Miller, zou dat hem motivatie hebben gegeven meer drugs te gebruiken. Daarnaast verliet Grande de rapper terwijl hij vrij kwetsbaar was – veel fans vonden dat ze hem had moeten helpen met zijn verslaving.
De zangeres had het moeilijk na het bericht van het overlijden van haar ex, en ze merkte dat haar huidige verloofde dat niet accepteerde. Ze brak de verloving af, en schreef als ode aan al haar exen ooit het nummer “Thank u, next”. Om haar verlies te verwerken schreef ze meerdere nummers, die samen met “Thank u, next” het gelijknamige album werden.
Het is een album met een compleet andere sfeer dan haar vorige recente album – je merkt dat haar situatie compleet is veranderd. Ik waardeer dat ze veelzijdiger blijkt te zijn door een ander muzikaal pad in te slaan bij dit album, zeker door afgelopen gebeurtenissen.

7/10

Lil pump – Harvard Dropout
Een toepasselijke naam voor zijn album omdat de jonge rapper al sinds de derde klas niet meer naar school gaat – lees dit met lichte ironie. Hij werd van school getrapt nadat hij had gevohten en mensen had bedreigd. Hij heeft nooit een schooldiploma behaald en heeft dus ubehaurpt geen kans gehad op een plek op Harvard.
Ik ben bang dat ik na deze korte toelichting inhoudelijk vrij weinig over dit album hoef te zeggen; de rapper is vrij repetitief in zijn teksten (zoals zijn hit “Gucci Gang”), hij mompelt en hij schreeuwt regelmatig een aantal scheldwoorden. De beats zijn verder prima, maar een creatieve artiest had er iets beters van kunnen maken.
De hit met “Ye” – “I love it” – is een uitzondering op zijn album. Er wordt namelijk een sample gebruikt waarin een vrouw zegt “Hey, I wanna cum, mothafucka”. Hiermee wordt aandacht besteed aan het feit dat de rollen van man en vrouw in bed soms onevenwichting verdeeld zijn. Helaas wordt dit stukje vrouw-emancipatie vervolgens weer compleet afgebroken doordat Lil Pump zegt “You’re such a fuckin’ ho”. Nouja, dit nummer heeft tenminste enige betekenis in contrast met de rest van zijn nummers.
Dit album mag zeker genoemd worden in deze Muziek Maandag, omdat het een goed beeld geeft van wat regelmatig in de hitlijsten verschijnt, ongeacht of ik het goede of slechte muziek vind.

3/10

Avril Lavigne – Head Above Water

Na een 6-jarige absentie na haat pop nummers zoals “Skater Boy” en “Hello Kitty” heeft ze een nieuw album uitgebracht. Het is alsof ze in één klap volwassen is geworden omdat dit album een emotioneel-geladen ‘serieus’ album is. Geen pop-punk fantasieverhalen, maar een reflectie op waargebeurde momenten.
Veel mensen zijn ontevreden over deze genre-switch, maar er is ook veel liefde voor de artiest. Ze heeft veel moeten doorstaan in de afgelopen periode doordat ze de ziekte van Lyme heeft. In dit album staat dit centraal.

6/10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.