Na een twee weken lange vakantie is dan weer de school begonnen. Althans, voor de meeste leerjaren. De vakantie was namelijk niet voor iedereen een pretje: de examenleerlingen zagen de examens steeds dichterbij komen. Leren tijdens de vakantie was dan ook sterk aangeraden.

Een kleine recap van de afgelopen maand: een brand ontstond in de Notre Dame en er waren aanslagen in Sri Lanka. Aan de positieve kant: Ajax schopt zich nog steeds verder in de Champions League, met uitzicht op een finaleplaats. En iets nog leukers, we hebben over 2 maanden al weer zomervakantie!

Lauws – Lauwtje

De Van Klasse-Queen, Lauwtje, is een van de weinige vrouwelijke rappers in de Nederlandse scène. Ze komt met harde beats van onder andere Esko en kan stukken zingen (uiteraard wel met autotune) en rappen. Ze heeft vrouwelijke thema’s en heeft over het algemeen gewoon een bad-ass vibe.
Op haar album komen verschillende rappers met een feature, zoals Josylvio, Poke en Famke Louise. Met haar nummer “boing boing” stond ze eerder deze maand al hoog in de YouTube trending lijst. Met een refrein dat erg goed blijft hangen is het zeker een nummer die je vaker zult tegenkomen. 
Lauwtje is nog niet erg bekend, maar ik verwacht dat ze in de toekomst een grotere rol in de rap wereld gaat opeisen. Het album is goed geproduceerd en het heeft hit-potentie.

7/10

Map of the soul: Persona – BTS

Een first voor deze serie van muziek maandagen: een k-popband. Het k-pop genre is in de afgelopen drie jaar ontzettend is gegroeid. Terwijl het eerst binnen de muren van Zuid-Korea’s popzalen bleef, hebben ze inmiddels zon grote prominente dat ze al meerdere westerse concerten hebben gegeven en zelfs westerse pop awards binnen slepen.
Van de k-pop groepen is BTS ongetwijfeld het meest bekend. Net zoals in andere groepen zijn er een aantal leden die in hun optredens en clips rappen en zingen terwijl ze ook nog eens een complete choreografie uitvoeren. BTS heeft 7 leden, maar er zijn ook groepen met 11 of 24 leden. 
BTS heeft deze maand een nieuw album uitgebracht: map of the soul: Persona.
Het is een uptempo album met invloeden uit verschillende genres. Het album begint meteen met een rap en een referentie naar een eerder album. Hun strakke uitvoering zorgt voor een goede binnenkomer. Het tweede nummer is hun hit “Boy with Luv”, een opzwepend nummer met een bijbehorende clip. Wat bewijst dat BTS enorm beroemd is geworden in de westerse wereld is dat dit nummer een feature bevat van de Amerikaanse zangeres Halsey.
Al met al is dit een vrolijk album die goed past binnen de hitlijsten van nu. Als je een keer iets van het k-pop genre wilt luisteren, is dit een goed album om mee te beginnen.

7/10

Homecoming: The Live Album – Beyoncé

Bij de Netflix-documentaire van de Queen zelf, is ook een Live Album uitgebracht. De documentaire legt haar performance van Coachella 2018 vast met alle bijkomstigheden zoals de diëten die ze volgt en de voorbereidingen voor de show.
Al haar hits, maar dan in een bijzonder nieuw jasje. The Live Album bevat nummers zoals ‘Crazy in Love’, maar dan opgevoerd met een massaal orkest en koor. Het wordt een compleet nieuwe ervaring waarbij alle elementen bijdragen aan een opvoering die zowel netjes geregisseerd als spontaan klinkt.
We kennen Beyoncé als een artiest met een uitzonderlijke stem en een talent om te performen, en dat blijkt wel weer uit dit album (en de documentaire). Heel duidelijk wordt dat ze na meer dan een decade nog stééds net zo relevant is.
Het album geeft over het algemeen een feel good vibe en in mijn mening is het zeker een aanrader, ook als je geen fan bent van Beyoncé.

8.5/10

Een gedachte over “Muziek Maandag: april ’19”
  1. Top! Leuke muziekrecensie, Marit! Je schrijft écht heel goed! En leuk dat je albums van verschillende genres gekozen hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.