Meneer Lenoir (rechts) schudt verkleed als president Hollande de handen van Frans docentes
Meneer Lenoir (rechts) schudt, verkleed als president Hollande, de handen van Frans docentes

Het zal dit jaar weinigen op school ontgaan zijn, de Dag van de Franse Taal. Een opblaasbare Eiffeltoren voor de ingang, een Franse president Hollande die in een oude Citroën een bezoekje komt brengen aan het Staring en de film Ratatouille die draaide in het forum. Maar waarom eigenlijk? Met die vraag in het hoofd spreekt Tama met een van de organisatoren van deze dag, meneer Lenoir.

Zie ook: Video aankomst ‘President Hollande’

Vond u de Fransdag geslaagd?
Zeker weten, ik ben erg tevreden en volgens mij vonden de leerlingen het ook superleuk. Dat laatste is voor mij het belangrijkste.
Deze Fransdag is denk ik een succes geworden, mede dankzij de enorme hulp van de conciërges, die heel veel gedaan hebben bij het organiseren van activiteiten. Daarom denk ik ook dat conciërges misschien wel de belangrijkste mensen zijn op deze school.

20151110_091220Hoe is het idee ontstaan voor deze dag?
Het was een compleet nieuw idee, bedacht met de hele Frans sectie. We wilden met deze dag vooral de Franse clichés uit de cultuur uitbeelden. Daarom hebben we allerlei dingen laten zien die iedereen direct met Frankrijk associeert, zoals de Eiffeltoren en Franse chansons. Met een aantal klassen hebben we een Frans restaurant ingericht en samen hebben we madeleines (Franse koekjes, red.) gebakken. Met de eersteklassers hebben we papieren Eiffeltorens geknutseld. Een aantal mensen van de Alliance Française uit Zutphen zijn de hele dag bezig geweest met het lakken van nagels in de Franse driekleur.
Lisa Postmus heeft ook prachtig gespeeld samen met Jesse Verweij. Ik had Lisa een keer horen spelen op zo’n pauzeconcert en toen dacht ik echt wauw, daar zou je echt wat moois mee kunnen doen.

Film kijken, koekjes bakken, nagels lakken… Is het allemaal niet een beetje kinderachtig?
Nee, zeker niet. Het is wel een ludieke actie. Maar het doel was om de Franse cultuur te leren. De man van mevrouw Borggreve kon als liefhebber van Frankrijk de leerlingen heel gedetailleerd vertellen over Franse eetgewoonten en wijn. Daar heb je wel degelijk wat aan.
Het is normaal om tijdens de Franse les tijd aan de Franse taal te besteden, maar ik vind het juist belangrijk om ook goed aandacht voor de cultuur van Frankrijk te hebben. Alleen met de woordjes en grammatica red je het niet bij Frans. Pas als je de cultuur erbij leert kun je pas echt snappen wat er met bepaalde dingen in de taal wordt bedoeld.

20151110_091530
Ontmoeting van ‘president Hollande’ met de directeur van het Staring, Nico woonink

Denkt u dat andere talensecties het idee van de Fransdag zullen kopiëren?
Ik hoop het! Zo’n dag is alleen maar goed voor de leerlingen. Ik geef nu twee jaar les op het Staring College en vanaf het begin wilde ik de leerlingen in contact brengen met de Franse cultuur. Vorig jaar deden we een flashmob met een paar eerste klassen, dit jaar organiseren we met de Frans sectie al een hele Dag van het Frans en ik heb nog wel een paar ideeën voor in de toekomst. Het is alleen maar goed als andere talen dit soort activiteiten ook doen in hun lessen.

Zelfs een dag na de activiteiten is meneer Lenoir nog enthousiast. Ik krijg zelf ook een knip-en-plakpakket mee om m’n eigen Eiffeltorentje te kunnen maken voor de schoolkrant en als Lisa toevallig buiten voorbij komt lopen gooit hij gelijk het raam open om haar nog een keer te bedanken voor de liedjes. Waarschijnlijk is dit nog lang niet de laatste keer dat we van hem of van een van z’n activiteiten horen.

Zie ook: President Hollande bezoekt Staring College

Een gedachte over “Meneer Lenoir over de Dag van het Frans: “Niet kinderachtig, wel ludiek!””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.