Eva de Leeuw (22) stopte met haar eigen opleiding omdat ze haar draai niet kon vinden in het reguliere onderwijs. In plaats van naar een nieuwe school te zoeken, startte ze haar eigen school. Deze school is niet een normale school, maar het vindt zich plaats in de stad. Zo krijg je als leerling een betere connectie met de samenleving.

Hoe werkt deze school?
Voor leerlingen die gestopt zijn met hun opleiding is het lastig om een baan te vinden of een nieuwe opleiding te doen. MBO UniverCity is bedacht voor die personen. Eva is gestopt met haar opleiding omdat ze zich niet kon concentreren in het volle klaslokaal, maar ze wilde toch een opleiding doen. Daarom bedacht ze om een eigen opleiding te maken. Ze gaan niet in een klaslokaal zitten en gewoon uit een boek leren, maar ze gaan de stad in om onderzoeken over maatschappij te doen. Ook gaan ze met mensen op straat in gesprek. Met deze methode hebben de leerlingen hebben meer zeggenschap over hoe ze willen leren en hebben daarom meer zin om hun werk ook af te maken.

Een startkwalificatie is bij ons echt een baan die bij je past. –  Eva de Leeuw

Waarom is de MBO UniverCity geschikt voor bepaalde mensen en voor anderen niet?
Zoals ik al heb verteld is MBO UniverCity voor mensen die zich niet kunnen concentreren en niet kunnen functioneren in volle klaslokalen. Personen die zich wel kunnen concentreren zijn eigenlijk niet geschikt voor dit programma. Waarom?

Voor leerlingen die het begrijpen is het een saaie of een makkelijke methode. Daardoor zouden leerlingen juist kunnen stoppen met MBO UniverCity. De personen die het het nodig hebben krijgen daardoor minder aandacht, want Eva kan niet veertig personen lesgeven.

Hoe legaal is deze school eigenlijk?
MBO UniverCity wordt nog niet erkend door de overheid als een daadwerkelijke school, maar door de samenwerking met ROC Mondriaan in de regio Den Haag, hopen ze dat ze diploma’s kunnen uitreiken. De docenten van het ROC zijn al blij met de resultaten. Zij zien dat de leerlingen nu wél hun draai weten te vinden.

IN CONCLUSIE:
MBO UniverCity is dus een opleiding voor personen die hun draai niet kunnen vinden in het reguliere onderwijs. Ze worden begeleid door Eva de Leeuw en zij heeft het ook allemaal bedacht. Het is alleen geschikt voor degene die het nodig hebben.

 

 

 

Door Kiek Booij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.