Op 30 juni en 1 en 4 juli 2016 werd de tweede editie van de Lochem Energie Challenge gehouden op het Staring College. Van de ruim 70 4-vwo leerlingen die meededen kon er maar een groepje het beste zijn. Dit was het groepje van Kevin Stegeman, Olaf Apeldoorn, Hugo Rouwhorst en Jeroen Schrijver, met het idee verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Het winnende groepje
Het winnende groepje

Ze gaven niet alleen informatie over het groene energie project van de gemeente Lochem, maar kwamen ook met een concreet, uitgewerkt set aan maatregelen die het Staring College zou kunnen toepassen om zelf energiebesparender te zijn. De voorstellen waren praktisch uitvoerbaar. De boodschap die ze gaven aan Staring was helder: ga als school ook bewuster om met energie. Dit leidde tot de unanieme beslissing van de jury: dit groepje was het beste, en verdiende het om de prijs te winnen. Dat was een luchtballonvaart, betaald door gemeente Lochem. De directie van het Staring is nu nog bezig met overleggen hoe deze maatregelen het beste kunnen worden toegepast.
Na een lange tijd regelen werd er uiteindelijk een datum afgesproken wanneer het groepje zou gaan varen. Dit was 6 januari 2017. Omdat ze nog een plek in de luchtballon overhadden, werd een verslaggever van de schoolkrant uitgenodigd om mee te gaan, en iets over de vaart te schrijven. De temperatuur lag een paar graden onder het vriespunt, en de lucht was strakblauw toen Kevin, Olaf, Hugo, Jeroen en de verslaggever van de schoolkrant de luchtballon instapten. De ballonvaarder was Jan Oudenampsen, van Excellent Ballooning. De ballon steeg op vanuit de piepkleine en onbekende verzameling huizen genaamd Exel. Op een hoogte van 1 kilometer waaide de ballon over Laren tot boven de A1, en ging op 2 kilometer hoogte met een andere luchtstroom weer terug richting Lochem, en landde precies weer in Exel. Het was een uitzonderlijk heldere dag, misschien wel de beste van de hele winter volgens de ballonvaarder. Uitzicht tot onder andere Duitsland, Doetinchem en Apeldoorn was mogelijk. Ook waren alle dorpen en steden in de buurt duidelijk zichtbaar. Tijdens het varen wilde de ballonvaarder nog een overdreven stoere actie ondernemen. Hij ging met de ballon zo laag mogelijk over bomen, zodat de inzittenden Kevin, Olaf, Hugo en Jeroen helemaal bang werden dat hij zou neerstorten. De nuchtere verslaggever en de ballonvaarder moesten lachen, en de ballon steeg net op tijd weer op. De ballonvaarder zei alles onder controle te hebben gehad. Na een rustige landing werden alle passagiers beloond met een certificaat en een glaasje champagne. Voor een keer weken de minderjarige passagiers af van de regels en dronken hun glas champagne helemaal leeg. Proost! Iedereen was tevreden met de luchtballonvaart, en blij de Challenge gewonnen te hebben.

20170106_114629
Van links naar rechts: Henk, Kamiel, Kevin, Jeroen, Hugo, Olaf, Jan

P1540143

Door Redactie

Een gedachte over “Luchtballonvaart voor het beste idee”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.