hartjesHet is Valentijnsdag en alles staat in het teken van de liefde. Verliefdheden en stelletjes zijn er in overvloed, ook op onze school. Je kent ze wel, die koppels die zoenend in het fietsenrek afscheid van elkaar nemen tot de volgende schooldag, omdat de één in Lochem en de ander in Borculo woont. Dat het ook anders kan, laat Nadieh van den Brink (16) uit 5-havo zien. Zij heeft sinds de herfstvakantie een liefdesrelatie met de Engelse Ben Talbot (29) die meedoet in de wereldtop van de paardensport.
Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, verschillen ze ook nog 13 jaar in leeftijd. Kan dat goed gaan? Nieuwsgierig naar dat antwoord sprak ik met hen; in het Engels, want Bens Nederlands is na een paar maandjes verblijf bij de familie van Nadieh nog lang niet goed genoeg om een gesprek mee te voeren.N&B

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Ben: ‘We kwamen elkaar voor het eerst tegen in mei 2015 op een paardenconcours in Polen waar we allebei moesten rijden. En terwijl ik daar stond te kijken naar het inrijden van de paarden zei Nadieh hoi tegen me. Op de een of andere manier had ik het gevoel dat ik haar al jaren kende. Tijdens de wedstrijd raakten we verder aan de praat en hielpen we elkaar verder tijdens het concours.’
Nadieh: ‘Maar dat deden we gewoon als goede vrienden, het was nog niks bijzonders. Na die wedstrijden hadden we voor een lange tijd alleen maar korte alledaagse gesprekjes via WhatsApp.’
Ben: ‘Als het op vrouwen aankomt ben ik nogal verlegen, dus ik durfde toen ik haar ook niet te vertellen dat ik haar wel leuk vond. Dat veranderde pas vijf maanden later, in oktober.’

Wat veranderde er toen?
Ben: ‘Het gebeurde terwijl ik meedeed aan een concours in Marokko. Ik verloor mijn paspoort en kon dus niet zomaar het land uit. Opeens had ik heel veel vrije tijd en Nadieh had herfstvakantie, dus toen hadden we genoeg tijd om goede gesprekken met elkaar te voeren. Op een gegeven moment besefte ik dat we elkaar echt ‘leuk leuk’ vonden. Na een aantal dagen kon ik weer reizen en ik zei tegen Nadieh dat ik bij haar langs wilde komen in Nederland…’
Nadieh: ‘…de volgende dag. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte. Hij komt echt niet van Marokko naar Nederland om mij te zien, dacht ik.’
Ben: ‘Maar ik moest toch terug naar Europa, dus het was slechts een omweg.’
Nadieh: ‘Je moest eigenlijk naar Polen!’
Ben: ‘Het was wel een grote omweg ja, maar het was het waard.’

Wat vind je dan zo leuk aan Nadieh?
Ben grijpt zijn kans en begint gelijk een ode aan Nadieh.
Ben: ‘Ik vond je vanaf het begin al de leukste persoon die ik ooit heb ontmoet. Zo vriendelijk, zo lief… Je gaf echt om mij.’
Hun blikken naar elkaar stralen pure liefde uit.
Nadieh: ‘Zo was het denk ik voor ons allebei. We zaten beiden in een moeilijke periode en we hielpen elkaar daar doorheen. We waren er voor elkaar. Als ik er een beetje doorheen zit, help jij me er weer bovenop.’
Ben: ‘Ik houd elke dag meer van je.’

Nadieh paard
Nadieh tijdens een wedstrijd

Hebben jullie veel samen gedaan?
Ben: ‘Zeker weten. Elke week is weer een nieuw avontuur. Samen hebben we veel mooie dingen meegemaakt.’
Nadieh: ‘Iedere keer weer een ander land en een andere wedstrijd. Ik heb veel nieuwe landen leren kennen en een hoop nieuwe mensen ontmoet.’
Ben: ‘Maastricht, München, Milaan, Venetië, Budapest… we zijn overal geweest met elkaar en de paarden.’

Helpt het dat jullie dezelfde interesse hebben in de paardensport?
Nadieh: ‘Zeker weten, mede dankzij Ben’s hulp heb ik de kans om van paardrijden mijn toekomst te maken.’
Ben: ‘We bekijken samen de wedstrijden, doen de warming-up, en beslissen samen onze tactieken.’
Nadieh: ‘Het is denk ik bijna onmogelijk om als fanatiek paardrijder een relatie te hebben met iemand die daar niet in is geïnteresseerd is. Dat werkt gewoon niet. De lange dagen die je maakt zijn heel anders dan je normaal zou dan.’
Ben: ‘Het is wel eens gebeurd dat we moesten rijden tot middernacht, terwijl Nadieh de volgende ochtend alweer om 08:15 uur op school moest zijn. Het is een gekke sport. In het paardenspringen draait het eigenlijk maar om één ding: gaat dit paard over de balk springen, of net niet? En daar kun je dan in het beste geval honderdduizenden euro’s mee winnen.’

Is het belangrijk om veel geld te verdienen?
Ben: ‘Het is wel belangrijk om wat geld te kunnen verdienen, maar op dit moment gaat het minder om geld en probeer ik vooral kampioenschappen te winnen om naar de Olympische Spelen in Rio te kunnen. Ik denk dat ik op dit moment een serieuze kans maak.’

Ben, je bent ook een tijd druk geweest met zingen, wil je dat nog weer oppakken?
Ben: ‘Het was meer per toeval dat ik ging zingen. Mijn coach had een gitaar thuis en op een avond speelde ik wat liedjes voor hem. Hij vond het goed en die avond besloot hij dat ik in een band zou gaan spelen, ik zag de dollartekens bijna in zijn ogen. Het was uiteindelijk leuk om te doen, het was een mooie ervaring, en daar ben ik mijn coach nog altijd dankbaar voor.’

Zingt Ben ook wel eens voor jou, Nadieh?
Nadieh: ‘Ja, en hij is een geweldige zanger. Voor mij zou het ook niet uitmaken of hij paardrijdt, zingt of iets heel anders doet, zolang het hem gelukkig maakt.’
Ben: ‘Het lijkt me wel heel erg leuk om een keer in een monstertruck te rijden.’
Nadieh: ‘Hmm… Dat lijkt me wel erg gevaarlijk.’

Je kunt er niet omheen: jullie verschillen dertien jaar in leeftijd. Is dat niet raar?
Ben: ‘Ik voel me eigenlijk nog geen 29. En ik beschouw Nadieh nooit als iemand van 16.  ‘
Nadieh: ‘Ik voel me ook geen 16. De paardensport is een hele volwassen wereld. Daar ben ik al aan gewend geraakt voordat ik Ben leerde kennen. Het is maar leeftijd, er zijn veel belangrijkere dingen.’
Ben: Who cares about age?  Ik zie Nadieh gewoon als een gelijke.’

Jullie zitten wel in een andere fase van jullie leven.
Ben: ‘Oh ja? Ik zie jeugdvrienden van mij opgroeien en kinderen krijgen. Baby’s!? Ik voel me daar nog helemaal niet klaar voor.’
Nadieh: ‘Natuurlijk moet ik nog wel naar school, maar aan de andere kant, zo veel verschil met naar werk gaan is het niet. Het voelt niet alsof er een kloof tussen ons zit. Soms is het juist heel fijn om met iemand een relatie te hebben die wat meer levenservaring heeft. In de paardensport is het moeilijk een geweldig team vormen als je met twee mensen van 16 jaar bent. In die zin is de paardenwereld wel bijzonder.’

En wat vinden je klasgenoten op school van je relatie, Nadieh?
Nadieh: ‘Er zijn heel veel leerlingen op school die een mening hebben over onze relatie. Laatst kwam er iemand uit de eerste klas naar me toe om te vragen of ik nou echt een relatie met Ben had, terwijl ik die persoon nauwelijks kende! Er wordt een hoop onzin over ons gezegd, maar ik ben gelukkig met Ben en we hebben niks te verbergen. Als mensen oprecht geïnteresseerd zijn in onze relatie vind ik het niet erg als ze me daarnaar vragen.’

Lijkt school niet een beetje kinderachtig nu je samen veel mooiere dingen meemaakt in de paardensport?
Nadieh: ‘Ik heb soms een hekel aan school ja, dus ik hoop dat ik in mei na mijn examens er klaar mee ben. Daarna kan ik me pas echt focussen op de sport.’

Ben, je woont op het moment bij de familie van Nadieh, hoe is dat voor jou?
Ben: ‘Ik had eerst een huis in Praag, maar daar werd ik langzaam gek van mezelf. Het huis lag afgelegen en volgens mij spookte het daar. Of het was de ijsmachine… Maar om terug te komen op de vraag: tijdens wedstrijdweken slaap ik in hotels, maar mijn thuisbasis is inderdaad bij Nadieh. Haar ouders zijn gelukkig heel aardig voor ons en Nadieh’s vader helpt ons ook enorm met de sport en de paarden.’


Vonden je ouders het niet heel vreemd toen je thuiskwam met een jongen die dertien jaar ouder was dan jij, Nadieh?
Nadieh: 
‘Het is natuurlijk wel bijzonder, maar het is niet zomaar een idiote relatie van Dieka. Hij betekent veel voor me. We maken samen toekomstplannen, het is echt serieus.’
Ben: ‘We weten precies wat onze plannen zijn en hoe we die willen uitvoeren. We hebben samen grote ambities. En het maakt ons niet uit wat anderen van ons vinden.’
Nadieh: We’re happy.
Ben: Yeah, we’re happy.

Het blijft natuurlijk moeilijk uit te leggen aan buitenstaanders die Nadieh en Ben nauwelijks kennen, maar na drie kwartier tegenover hen te hebben gezeten en alle verliefde blikken en gebaren tussen elkaar heb kunnen zien, is mij in ieder geval één ding duidelijk: zIMG_3181e houden echt van elkaar, en daar kan geen leeftijdsverschil tegenop.

Tot slot, waar en hoe tref ik jullie aan over vijf jaar?
Ben: ‘We zitten erover te denken om de Amerikaanse markt voor de paardensport op te gaan. Daar liggen nog veel kansen. Hopelijk zitten we over vijf jaar in een prachtig huis met een mooie stal aan West Palm Beach…’
Nadieh: ‘…en een stel geweldige paarden uit de top tien van de wereld. Een Olympische medaille voor Ben…’
Ben: ‘… en een Europese medaille voor Nadieh.’

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!