Aanstaande vrijdag staken veel leraren in Nederland, op het eerste gezicht is dat erg prettig, zo’n extra uurtje vrij door de staking, maar waarom voeren de leraren aanstaande vrijdag nou eigenlijk actie?

De Algemene Onderwijsbond kondigde begin januari al een staking aan voor vandaag, 15 maart. Leraren uit het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en van het hoger onderwijs zullen vandaag staken. De onderwijs bond vind dat het weer nodig is om in het onderwijs te investeren, op alle onderwijsniveaus is hier in totaal 4 miljard voor nodig. De AOb meldt ook dat het lerarentekort op middelbare scholen snel toeneemt, dit resulteert er volgens hen steeds vaker in dat er soms, bij ziekte van een leraar, wekenlang een vak niet gegeven wordt. Volgens een schatting van het ministerie is het lerarentekort in 2022 al gestegen tot 4100 voltijdbanen. Veel leren ervaren de werkdruk bovendien als erg hoog, het werk als emotioneel belastend en de salarissen te laag. De bond is van mening dat er na de verkiezingen van de provinciale staten weer een kans is om het onderwijs te verbeteren, vandaar dat ze in de week voor deze verkiezingen, die op 20 maart plaatsvinden, een signaal afgeven door te staken

“Ik staak zodat jullie kinderen ook nog iemand voor de klas hebben.”

– Een docent van het Staring

Hoeveel leraren er daadwerkelijk gaan staken aanstaande vrijdag is nog onduidelijk, dit ligt deels ook aan de schoolbesturen van de scholen. Volgens de onderwijsbond is het al wel duidelijk dat er een hoge actiebereidheid is onder de leraren.

Docenten van het Staring hebben de kans te protesteren: “Medewerkers van onze school kunnen aangeven of zij aan deze staking meedoen.”, zo luidt de tekst die het Staring vorige week op haar site publiceerde. Inmiddels zijn uren van de stakende leraren uit Zermelo gehaald, in sommige gevallen resulteert dit in bizarre roosters, waarbij iemand maar één uur naar school hoeft te komen of zelfs helemaal vrij is.

“Ik staak niet, omdat staken geen goed middel is om actie te voeren, de leerlingen worden er namelijk de dupe van.”

– Een docent van het Staring

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.