Klas L4AA op station Zutphen - Foto: Tama Schreurs
Klas L4AA op station Zutphen – Foto: Tama Schreurs

Anne en Judith uit 4-vwo hebben de donderdag de derde plek behaald tijdens de uitreiking van de J.H. Schepsprijs. Hun praktische opdracht voor maatschappijleer was uit 117 inzendingen uitgekozen.

Het thema van de J.H. Schepsprijs was Door oorlog verjaagd, hoe voelt dat? Anne en Judith interviewden voor hun praktische opdracht asielzoekers van hun eigen leeftijd. Van de verhalen van de vluchtelingen maakten ze drie gedichtjes die ze samen met foto’s van de vluchtelingen op een poster samenvoegden. Als je het met eigen ogen wilt zien: de poster is te bewonderen in lokaal L2107.

In het Museon
Voor de uitreiking maakt klas L4AA tekeningen in het Museon – Foto: Nadieh Ligtenberg

Samen met de klas mochten zij de hele dag naar Den Haag voor de uitreiking van de prijs. Onder begeleiding van mevrouw Schreuder vertrekt de klas ’s ochtends vol verwachting van station Zutphen. De vluchtelingen die geïnterviewd zijn, gaan ook mee naar Den Haag. Hun Nederlands is nog gebrekkig maar nieuwsgierig lopen ze door de binnenstad en maken ze selfies bij elk monument. Om 1 uur begint de uitreiking in een donker zaaltje onder het Museon. De uitreiking verloopt niet helemaal als gehoopt. Het commentaar van de jury is erg cliché en sommige prijzen zijn voorzien van een verkeerde naam.

Anne en Judith tijdens de prijsuitreiking - Foto: Nadieh Ligtenberg
Anne en Judith tijdens de prijsuitreiking – Foto: Nadieh Ligtenberg

Eén spreker weet alle aanwezigen wel te boeien; oud-minister Jan Pronk. Alsof hij voor een groep wereldleiders spreekt, vertelt Jan Pronk over zijn eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en het wereldwijde vluchtelingenprobleem. Treffend verwoord hij de situatie van de vluchteling, die zijn verleden het liefst wil vergeten, maar een onzeker bestaan leidt in de toekomst.

Er zijn drie 3e prijzen te verdelen. Een daarvan gaat naar Anne en Judith. Beiden ontvangen ze een oorkonde en samen krijgen ze 100 euro. Ze krijgen complimenten van de jury, omdat ze met hun interviews en de poster vluchtelingen een gezicht hebben gegeven. Ook het geld zal goed worden besteed, want Anne en Judith geven een deel van het geld aan de opvang voor de asielzoekers.

Na afloop is er nog net tijd om een zakje chips mee te grissen voor de klas weer terug moet met de tram. Natuurlijk vindt de klas dat Judith en Anne eigenlijk een tweede of eerste prijs hadden verdiend, maar ook op deze derde prijs kunnen ze met recht trots zijn.

14-01-2016: Eerder heb ik in dit artikel geschreven dat Judith en Anne onterecht een 6,5 voor het bijbehorende maatschappijleerverslag hadden gekregen van hun docente mevrouw Schreuder, vanwege het feit dat ze genomineerd waren voor een landelijke prijs. Deze beschuldiging is niet op feiten gebaseerd en daarmee ten onrechte gemaakt. De beoordeling van het maatschappijleerverslag ging over een ander deel van de praktische opdracht van maatschappijleer, en moest voldoen aan andere criteria dan gesteld bij de J.H. Schepsprijs. Ik bied mijn excuses aan voor de tekortschietende berichtgeving. Er is geen enkele aanwijzing dat de beoordeling van het maatschappijleerverslag onzorgvuldig is gebeurd.

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!