Helaas, het is gebeurd. Jeremy Clarkson is ontslagen bij de BBC. Na 27 jaar het immens populaire programma Top Gear presenteren (een van mijn favoriete programma’s), is hij niet meer welkom bij de BBC. Ik vind het belachelijk en een idiote zet van de BBC.

Wat is er nu precies gebeurd?

Op 4 maart heeft Jeremy Clarkson zich weer eens misdragen. Tijdens opnames van het nieuwe Top Gear seizoen heeft hij een producer Oisin Tymon (zie hiernaast) geslagen en uitgescholden. Naar het luidt zou Jeremy woedend zijn geweest over het feit dat er geen warme maaltijd aanwezig zou zijn geweest op de locatie. Hierna is hij twee weken bij de BBC geschorst. Jeremy reageerde nogal nonchalant op de schorsing. Uiteindelijk liet BBC-directeur Tony Hall weten dat het contract van Clarkson niet meer verlengd zou worden, want Clarkson had zijn laatste waarschuwing al gehad. Hij gaf aan dat hij erg jammer vond om een talent als Clarkson te laten gaan, maar dat het niet langer kon. Hiermee komt 27 jaar werken bij de BBC voor Jeremy Clarkson tot een einde. Nu wil de BBC hem gaan vervangen door een ander.

Wat heeft Clarkson dan eerder gedaan?

Zoals bekend is, is Jeremy Clarkson niet een onomstreden persoon. Om een goed beeld van hem te krijgen heb ik hier een lijstje gemaakt van zijn eerdere incidenten.

  • Hij is in 2008 al eens dronken achter het stuur betrapt, waarna hij een waarschuwing van de BBC kreeg.
  • Vorig jaar tijdens opnames in Argentinië rond met de kentekenplaat H982 FKL. Dit werd door vele Argentijnen opgevat als een verwijzing naar de Falkland-oorlog in 1982, waarbij het Verenigd Koninkrijk vocht tegen Argentinië. Dit zorgde voor grote woede in Argentinië, waardoor de Top Gear crew snel het land moesten verlaten. Zelfs de BBC kreeg hierdoor problemen, want die kreeg een woedende ambassadeur van Argentinië op haar dak.
  • Clarkson maakt af en toe ondoordachte racistische uitspattingen en na de laatste uitspraak in mei vorig jaar (het incident met het rijmpje waarin hij het woord nigger mompelde) kreeg hij zijn laatste waarschuwing van de BBC.
  • In 2011 heeft Clarkson met medepresentator Richard Hammond een rel met Mexico veroorzaakt, want Hammond noemde Mexicanen ‘lamlendig’ en ‘opgeblazen’. Clarkson deed hier een schepje bovenop door te zeggen dat de Mexicanen toch niet zouden klagen, want hun ambassadeur zou toch liggen te slapen. Dit veroorzaakte grote woede en Clarkson moest zijn excuses aanbieden aan de Mexicaanse ambassadeur.

Zoals jullie hebben kunnen lezen, heeft Jeremy Clarkson veel stof doen opwaaien tijdens zijn carrière.

Dit ontslag is belachelijk!

Ik vind ontslaan grote onzin. Hij werkte 27 jaar lang bij de BBC en presenteerde het meest populaire programma van de BBC voor het zevenentwintigste jaar. Dankzij Clarkson is het programma groot geworden. Dit heeft de BBC miljoenen ponden opgeleverd. Dan vind ik dit wel een erg slechte manier om hem te bedanken. Ik wil niet goedpraten wat Clarkson heeft gedaan. Het was fout om de producer te slaan en hij verdient ook straf, maar niet op deze manier. Ik zou hem bij de BBC houden, maar dit voor de rechter brengen. Hij zal het wel afleren en de handjes thuishouden als hij plantsoentjes moet gaan schoffelen. Het ontslag is een veel te zware straf.

Clarkson heeft gewoon erg onhandige en ondoordachte acties, maar dat maakt hem tot wie hij is. Door zijn botte gedrag en grove grappen heeft hij een imago voor zichzelf gecreëerd. Zo is hij nou eenmaal en door hem te ontslaan kun je er weinig aan veranderen. Als je Top Gear geregeld kijkt, zul je begrijpen wat ik bedoel. Door zijn gedrag wordt de show een stuk grappiger en leuker om naar te kijken. Ik heb wel eens afleveringen gehad waarbij ik van de bank rolde van het lachen. Jeremy Clarkson is niet de enige met dit soort acties, de andere presentatoren (James May en Richard Hammond) doen ook gewoon mee.

Dit brengt me bij het tweede punt, door Clarkson te ontslaan wordt het hele Top Gear team ontwricht, want de drie hebben een hechte band gevormd door de jaren heen en een totaal eigen humor die ze alleen van elkaar accepteren (bijvoorbeeld elkaar bijnamen geven: Clarkson is de Orang-oetan, Hammond is de Hamster en May is Captain Slow). Door een nieuwe presentator Clarkson te laten vervangen, zal er een duidelijke scheiding tussen oud en nieuw te zien zijn en is de show niet meer leuk. Het is al moeilijk te accepteren dat Clarkson is vervangen. Ook zijn Hammond en May tegen het ontslag van hun collega, want de opnames van het nieuwe seizoen werden stilgelegd, doordat May en Hammond het niet eens waren met de schorsing en het seizoen niet zonder hem wouden afmaken.

Ook de fans zijn boos op de BBC. Er is massale woede uitgebroken over het ontslaan van de presentator. The Stig, de gemaskerde coureur van Top Gear, ging in een tank met een miljoen handtekeningen van de fans naar de BBC om het ontslag te verhinderen, maar toch is het gebeurd. Dit is erg dom van de BBC, want de fans laten massaal weten dat ze dit niet willen en door toch door te zetten met het ontslag, zal Top Gear zijn populariteit verliezen. De mensen gaan uit protest niet meer naar Top Gear kijken, waardoor de BBC inkomsten misloopt. Ook wordt de directeur van de BBC, Tony Hall, met de dood bedreigd. Dat geeft een duidelijk signaal dat de fans dit ontslag niet willen. Een gouden regel in de televisiewereld is inspelen op wat de kijker wil, maar dat doen ze niet. Door deze houding wordt Top Gear omzeep geholpen en dat zou erg zonde zijn. Ook zal dat de BBC nog veel meer inkomsten kosten.

Hetzelfde gebeurde met de populaire serie Two and a Half Man, waarbij de ster van de show (Charlie Sheen) werd ontslagen. Toen namen ze een vervanger aan, maar na tegenvallende kijkersresultaten stopt de serie nu.

Ik zou het erg zonde vinden dat Top Gear stopt, dus daarom moeten ze nu deze gekkigheid stoppen en Jeremy Clarkson weer aannemen, want een Top Gear zonder Jeremy Clarkson bestaat niet.

Richard Ribbers

Een gedachte over “Jeremy Clarkson ontslagen: belachelijk!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.