14 februari is het Valentijnsdag, de dag waarop alleen al in Amerika 36 miljoen hartvormige bonbondoosjes worden gekocht. Het is ook de dag van de tweestrijd: verliefde koppels genieten extra terwijl de mensen die alleen zijn extra “lijden”. Niet alleen om het feit dat ze geconfronteerd worden met het feit dat zij niet kunnen genieten van de roze bril, maar ook omdat ze die zwijmelige berichten, foto’s en ste
lletjes in het openbaar moeten zien te doorstaan.
Maar hoe zijn we gekomen bij deze commerciële feestdag? En kunnen we het überhaupt een feestdag noemen, vooral door de tweestrijd die ontstaat?
Toen ik vroeg aan een aantal vrienden (ja ik heb vrienden, verassing) wat zij wisten van het ontstaan van Valentijnsdag kreeg ik vage antwoorden. Ja we weten allemaal dat Cupido een rol speelt en waarschijnlijk ook iemand met de naam ‘Valentijn’, maar voor de rest..? Ik heb het dus even voor je
opgezocht!
Ik ben bang dat het verhaal zal tegenvallen: In de tweede eeuw na de geboorte van Christus waren er twee gelovigen. Valentinus van Rome en Valentinus van Terni. Ze vonden helaas hun dood tijdens de christenvervolging (Romeinen hielden toen nog niet zo van het Christendom). Hoewel ze beiden worden vereerd als martelaar is er niet veel over ze bekend. Ook de connectie tussen de dag van de liefde en deze twee gelovige is niet heel erg duidelijk. Er wordt gespeculeerd dat Valentinus van Rome huwelijken zou hebben gesloten. Ook gaan er geruchten dat Valentinus van Rome zijn laatste brief naar zijn geliefde had ondertekend met “Liefs, jouw Valentijn”.
Cupido heeft niks te maken met de legende van Valentijn, ben ik dus achter gekomen. Cupido heeft zichzelf er kennelijk bij betrokken omdat hij symbool staat voor de liefde en stelletjes koppelen.
Valentijnsdag is heel commercieel. Er is niet echt een achterliggende gedachte zoals bij kerst. Toch wordt het al bijna 1500 jaar gevierd. In de afgelopen 500 jaar is het pas echt commercieel geworden door de aanschaf van liefdesbrieven, chocolade en cadeautjes. Is het dus ook logisch dat het minder populair wordt de laatste tijd? Ik denk van wel, de moderne mens heeft geen behoefte meer aan opdringerige reclames en de nadruk op dat je niet kan genieten van de liefde als je geen ‘verkering’ hebt. Het is natuurlijk leuk om de liefde te vieren, het is een van de belangrijkste dingen in ons leven! Dus ik stel voor dat iedereen vooral die liefde doorgeeft aan elkaar, zoals Sint Valentijn dit ook probeerde (we nemen even aan dat Sint Valentijn net zo’n goedheiligman was als onze Nicolaas) 1800 jaar geleden, zonder alle commercie en dinge-dangetjes eromheen.
Mijn conclusie: Koop een roos voor de Valentijns-Staringactie, anders ga je niet gelukkig kunnen zijn op de dag van Sint Valentijn. Fijne Valentijnsdag!