Afgesloten WC 1Leerlingen maken er een puinhoop van. Dat vinden niet alleen sommige docenten die geen orde in de klas kunnen houden, maar ook de schoolleiding en de schoonmaaksters die het gebouw netjes proberen te houden. Vooral de wc’s waren de laatste maanden een smerige bende. Een aantal weken geleden nam de schoolleiding maatregelen door de een aantal van de smerigste toiletblokken af te sluiten.

Volgens, Marieke te Walvaart, schoonmaakcoördinator op onze school, moest er iets gebeuren. “Het was de afgelopen tijd erger dan dat het ooit geweest is. Eigenlijk zijn er te veel leerlingen voor deze school, en dat merk je nu vooral bij de toiletten, want die worden door iedereen gebruikt.” De schoonmaaksters komen de gekste dingen tegen bij de dagelijkse schoonmaak van de wc’s. “Soms zien we dat een wasbak met proppen papier is volgestopt en daarna als toilet wordt gebruikt. Als je zulke dingen dagelijks tegenkomt, voel je je niet erg gewaardeerd.”

Cultuurverandering de oorzaak
Naast het grote aantal leerlingen zijn er volgens mevrouw Te Walvaart ook andere oorzaken van de troep op middelbare scholen. “De afgelopen vijf jaar merk ik heel duidelijk dat de houding van jongeren veranderd. Ze voelen zich niet verantwoordelijk voor de rommel die ze maken. Veel rommel blijft achter op de vloer. Blijkbaar vinden ze het heel moeilijk om een prullenbak te vinden.” Die houding ligt volgens de schoonmaakcoördinator niet aan de leeftijd van scholieren. “Volgens mij komt het door een veranderende wereld, waarin mensen geen interesse hebben voor de dingen om zich heen.” Ze vindt dat leerlingen ook elkaar zouden moeten aanspreken op verkeerd gedrag. Het is de vraag of alle leerlingen deze oproep zullen toejuichen: we vinden het fijn als we naar de wc kunnen gaan zonder dat deze is ondergekakt, maar om de confrontatie aan te gaan met de fout-pissers en tamponstrooiers zal voor velen mogelijk een stap te ver zijn.

De oplossing
De grotere drukte in de toiletten die niet zijn afgesloten zorgt volgens locatiedirecteur Jorgen Munk juist voor minder viezigheid. De toiletblokken krijgen meer bezoekers en de vervuilers worden dus meer op de vingers gekeken door ‘normale’ toiletbezoekers. Zelfs zonder direct aangesproken te worden op hun manieren, lijken veel slordig mikkende heren en bloedspetterende dames hun gedrag te verbeteren nu ze de hete adem in hun nek voelen van veel andere jongens en meisjes die ook wel eens op een onbevlekte toiletbril willen plaatsnemen.

Het afsluiten van de wc’s lijkt dus succes te hebben. Inmiddels zijn een aantal damestoiletten weer open. Ook bij de heren ziet de schoonmaakcoördinator al veel verbetering. “Inmiddels zijn we weer aardig tevreden, de troep blijft binnen de perken. Vies blijft het, maar daar ben je schoonmaakster voor.”

 

Een gedachte over “Interview schoonmaakcoördinator over smerige wc’s op school”
  1. En als het er misschien al lag? Dan word je vals beschuldigd? Zou zonde zijn dat mensen raar worden aangekeken op spullen of dingen die er al lagen. Ik zeg, gewoon alles open laten want die files op de toiletten nu zijn ook niet te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.