cc3cc820-5008-4d23-a995-6386f6ffd3a4
Meneer De Jong met twee enthousiaste bakkers en een pannenkoek met meelwormen. Foto: mevrouw de Schrijver

20151204103140Leerlingen uit de biologieklassen van 5-vwo moeten zich deze week hebben afgevraagd waarom hun les was verplaatst naar het verzorginglokaal. Bij binnenkomst van het lokaal is de bedoeling van biologieleraar meneer De Jong al snel duidelijk: de leerlingen gaan vandaag insecten klaarmaken met de deskundige hulp van meneer Korenblek. Niet om ze te ontleden of te bekijken onder een microscoop, maar om ze op te eten!

In de ogen van sommigen is de walging duidelijk te zien. Het  koken met insecten, of – erger nog – het eten van deze beestjes lijkt op het eerste gezicht alleen maar een kwelling. Meneer De Jong legt uit dat het toch wat anders ligt: “Voor het produceren van een kilo rundvlees is ongeveer 25 kilo voedsel nodig. Met een groeiende wereldbevolking wordt het eten van rund- en varkensvlees daarmee een te grote belasting voor het milieu. Insecten gaan veel efficiënter om met hun voedsel, voor 1 gram insect heb je maar 2 gram voedsel nodig. Dat is veel beter voor het milieu, terwijl insecten naar verhouding evenveel voedingsstoffen bevatten als rund- en varkensvlees.
Op dit moment eet al 80% van de wereldbevolking insecten. Dat wij ze in Europa niet eten is dus eigenlijk een uitzondering. Vandaar dat ik de leerlingen in deze les leer hoe ze lekkere gerechten met insecten kunnen maken.”

20151204110118
De bereiding van pizza met meelwormen, jammie! Foto: Daniek Wesselink

Achter hem staan een paar potjes gedroogde sprinkhanen en meelwormen. Elk groepje krijgt een receptje in de handen gedrukt en gaat aan de slag met het maken chocoladekoekjes met sprinkhaan, brownies gevuld met meelwormen en pizza’s belegd met meelwormen. Even later komen de eerste gerechten uit de oven. Voorzichtig nemen de eerste durfallen een hapje. Sommige gerechten blijken eigenlijk best lekker! In het begin is het wel even spannend om een hele meelworm op te eten, of de kop van een sprinkhaan zonder kokhalzen door te slikken, maar als je erachter komt dat ze niet zo heel raar smaken, of helemaal niet te proeven zijn door de andere ingrediënten, dan lijkt het al snel de normaalste zaak van de wereld.

IMG_20151203_131931In de biologieklas mag het eten van insecten nu meer geaccepteerd zijn, daarbuiten is het eten van insecten nog verre van normaal. Docenten die eerst heel nieuwsgierig de lekkere koekjes bekijken, schrikken direct terug als ze horen dat er een paar sprinkhanen in zijn verwerkt. Anderen nemen heel voorzichtig een klein hapje om vervolgens tot de conclusie te komen dat het niet anders smaakt dan normale koekjes. Er is waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat ‘broodje meelworm’ te koop is in de kantine, maar de eerste stappen zijn deze week gezet!

Meer weten over koken met insecten? Loop eens langs bij meneer De Jong of bezoek deze site, waar je de gedroogde insecten kan kopen en recepten kan vinden om ze klaar te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.