Op zondag 7 juni is een der grootste acteurs ter wereld overleden: Christopher Lee. Hij stierf op drieënnegentig jarige leeftijd aan hartfalen en ademhalingsproblemen. Christopher was mijn favoriete acteur en ik wil hem graag eren door een stukje over hem te schrijven in onze schoolkrant. Hij heeft grote rollen vertolkt, zoals: Graaf Dracula, Saruman in Lord of the Rings, Count Dooku in Star Wars en Scaramanga in de James Bond film The man with the golden gun.

Hij heeft in 276 films gespeeld en heeft daarmee het wereldrecord van de productiefste acteur aller tijden op zijn naam staan.

Christopher Lee werd geboren op 27 mei 1922 in Groot-Brittannië. Hij groeide op in Zwitserland en keerde in zijn tienerjaren terug naar Engeland. In de Tweede Wereldoorlog vocht hij mee met het Britse leger in Finland. Ook diende hij in de SAS, een elite-eenheid in het Britse leger. Daar heeft veel bloedvergieten gezien, maar wilde er nooit over praten.

Hij begon zijn carrière in 1946 met verscheidene kleine theaterstukken en filmrolletjes. Christophers echte doorbraak was in 1956 met de horrorfilm The Curse of Frankenstein, waarbij hij de rol van het monster van Frankenstein vertolkte. Daarna kreeg hij in 1958 de rol die hem wereldberoemd maakte: Graaf Dracula. Hij stond toen onder contract bij Hammer Horror Studios. Daar maakte hij 9 Draculafilms in de jaren ’60 en ’70. Dit bracht hem wereldwijde bekendheid. Hieronder zie je een plaatje van Christopher Lee als Dracula. Hij wist de rol op zo’n manier te vertolken via zijn uitstraling en zijn manier van spreken, dat je helemaal werd meegezogen in de film. De Dracula films zijn echte horrorklassiekers geworden.

Hieronder kun je ook een compilatie zien van Christopher Lee in zijn rol als Dracula:

Christopher Lee speelde in vele films, maar wat opvallend is, is dat hij altijd de slechterik speelde. Hij schitterde in grote films als James Bond, Star Wars en Lord of the Rings. Hij had een zeer bijzondere manier van acteren zodat je aan de buis gekluisterd zat. Hij wist altijd de perfecte slechterik te spelen. Dat zorgde ervoor dat zijn films grote kaskrakers werden.

Zijn films waren niet het enige bijzondere aan hem. Ten eerste was hij erg literair onderlegd en ook een bijzonder intelligent man. Hij sprak namelijk vele talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Zweeds, Russisch en Mandarijn. Bovendien was Christopher een enorm liefhebber van de werken van J.R.R. Tolkien (de schrijver van de Lord of the Rings-reeks) en Bram Stoker (Dracula). Hij was ook een bekend stemacteur, door zijn bijzonder zware stem, waarmee hij vele mensen stil kreeg. Hij kon urenlang verhalen vertellen, waarnaar iedereen geboeid luisterde. Hij maakte opera en zelfs metal muziek. Ten slotte was Christopher een afstammeling van Karel de Grote en droeg hij zijn familiewapen met trots.

Zijn allerlaatste grote rol was die van de kwaadaardige tovenaar Saruman in de Lord of the Rings- en The Hobbitreeks. Waarschijnlijk was dit personage je wel opgevallen als je de films bekeken hebt:

Christopher Lee was een erg groot fan van The Lord of the Rings en zette zich met hart en ziel in bij de productie van alle films. Hij is ook de enige van de grote cast die J.R.R. Tolkien zelf heeft ontmoet.

In 2009 werd hij tot ridder gekroond als eerbetoon voor zijn vele verdiensten als acteur. Vanaf dat moment mocht hij zich Sir Christopher Lee noemen.

Nu is met zijn overlijden een groot acteur heengegaan.

Vaarwel, Christopher Lee. R.I.P.

Richard Ribbers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.