Afgelopen jaren hoor je nogal wat gezeur over de landbouw in het nieuws. Er is teveel uitstoot, het is niet efficiënt en we eten te veel. Maar in hoeverre dringt dat daadwerkelijk tot de consument door? Het is een actueel onderwerp, maar toch lijkt het probleem ver weg van ons te zijn. Meeste leerlingen hebben er niks mee te maken, toch?

Ook dit jaar werd de Energy Challenge georganiseerd voor 4vwo, met als overkoepelend thema ‘duurzaamheid en milieuproblematiek’. De leerlingen werden verdeeld onder groepjes van 4 en maakten samen een opzet voor een interview met een partij uit de landbouwsector. Ze kregen van tevoren al 3 standaardvragen die toepasbaar waren op elke partij:

1. Bent u op de hoogte van de klimaatafspraken die in Nederland gemaakt zijn?
2. Wat betekenen deze afspraken voor uw bedrijf of organisatie?
3. Ziet u de urgentie van deze problematiek?

Elk groepje vertrok vrijdag 6 juli naar een veehouderij, loonwerkbedrijf of een verwerkingsbedrijf zoals Friesland Campina. Ze stelden 3 zelfbedachte vragen met aansluiting op het thema mest, emissie, biodiversiteit of energieverbruik. Eenmaal aangekomen kregen ze een rondleiding en uitgebreid de tijd om de vragen te stellen.

De groep die de challenge organiseert bestaat uit 6 leerlingen en 3 ouderen. Door deze challenge te houden hoopt het bestuur 4vwo actiever bewust te maken van de problematiek, en dat het echt niet zo ver weg is zoals sommigen denken. Alle geïnterviewden wonen namelijk dicht in de buurt, zoals in Lochem, Laren en Barchem.

Het is interessant om een challenge te organiseren en dan het doel terug te zien in het leerproces van je klasgenoten. Terwijl ik vergaderde probeerde ik vaak terug te koppelen naar de leerlingen zelf: is het interessant en begrijpelijk genoeg? Zo kwam het team tot een werkplan voor de groepjes waardoor ze op het goede pad werden gezet.
– Quote van organisatie

Het praten met de betrokken partijen geeft de leerlingen een nieuw inzicht: het probleem is relevant en echte mensen  zijn er bij betrokken. Bovendien ontwikkelen ze vaardigheden voor het opzetten van interviews en het professioneel spreken met belanghebbenden.

Naar aanleiding van het interview is het maandagavond tijd om de opgedane kennis te delen met de klasgenoten. De groepen presenteren hun interview in één van de domeinen waar in elk een jury-lid aanwezig is. Van elk domein gaat 1 winnaar door naar de ‘finale’. Ze presenteren dan alles nog een keer in het forum voor het grote publiek waaruit uiteindelijk een winnaar uit blijkt. Dit groepje mag dan een reis maken met een luchtballon als prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.