Vandaag is het zoals velen van jullie weten Valentijnsdag. Je zou kunnen stellen dat, naast het commerciële aspect, deze hele dag draait om liefhebben en dan voornamelijk het liefhebben van je ‘partner’. Echter is er iets wat we veel meer zouden moeten liefhebben, dat is de aarde. Ik roep nu niet op tot boom knuffelen of dat soort praktijken, ik roep op tot wat respect naar onze aarde.
Afgelopen weken waren de zogenoemde klimaatspijbelaars erg veel in het nieuws. Deze activisten spijbelen van school om te demonstreren tegen de overheid. In hun optiek zou de overheid veel meer moeten doen tegen klimaatverandering want de jeugd zit straks met problemen door klimaatverandering. Het idee om te spijbelen voor het klimaat komt van de Zweedse Greta Thunberg. Zij besloot te spijbelen totdat Zweden zich zou gaan houden aan de afspraken die gesteld zijn bij de klimaattop in Parijs. Met haar actie inspireerde ze leerlingen uit andere landen om ook te gaan staken voor het klimaat. Grote klimaatprotesten in België, een land wat in verhouding tot andere landen weinig bezig is met het klimaat, werden georganiseerd en tot slot werden in Nederland ook klimaatprotesten georganiseerd door de stichting Youthforclimate.
Normaal gesproken zijn deze protesten op donderdag. Overigens
is er vandaag geen protest, dit is in verband met het gesprek over de
klimaatmaatregelen in Nederland dat Youthforclimate afgelopen dinsdag heeft
gehouden met minister-president Mark Rutte en minister Eric Wiebes.
Youthforclimate laat op hun twitter weten dat het een goed gesprek was, maar
dat zij nog steeds niet tevreden zijn. Zij eisen actie en daadkracht van de
overheid op het gebied van klimaat en geven aan te blijven staken tot een goed
klimaatbeleid wordt gehanteerd.
Die stakingen leiden tot veel ophef. Zo bleek vorige week donderdag toen journalisten een aantal klimaatspijbelaars interviewde over de staking bleek dat zij niet alleen staakten vanwege het klimaat, maar ook om een dag vrij te zijn van school. Op sociale media werden foto’s gedeeld van klimaatspijbelaars die lunchten bij fastfoodketens. De klimaatspijbelaars werden geportretteerd als hypocriet en veel volwassenen waren van mening dat klimaatspijbelaars zich teveel bemoeiden met dingen die hun helemaal niet aangaan.
Aan de andere kant waren er wetenschappers die in een ondertekende brief hun steun uitriepen aan klimaatspijbelaars, zij zijn van mening dat als het kabinet zich niet houdt aan de klimaatafspraken van Parijs dat dit desastreuze gevolgen voor het klimaat zou kunnen hebben. Veel mensen op Twitter bewonderden de klimaatspijbelaars voor het lef dat ze hadden om te spijbelen en vonden het gerechtvaardigd omdat juist de jeugd later last zou krijgen van het niet nakomen van klimaatafspraken.
Of je nu voor of tegen klimaatspijbelen bent, de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan is overduidelijk. Hoewel heel cliché: ”Een beter klimaat begint bij jezelf”. Daarom doe ik een oproep om na te denken over hoe jij kan zorgen voor een beter klimaat en daarmee een betere toekomst voor jezelf (en je geliefde).