Nu is deze schoolkrant gezegend met een mooie website, maar toen die nog niet online was heb ik het eerste artikel op de Facebookpagina geplaatst. Deze ging over de pop-up expo in Lochem. Laten we even terug gaan in de tijd naar het artikel dat ik een paar weken geleden schreef:

We komen een grote ruimte binnen, ik kan me herinneren dat ik hier ooit een nieuwe hockeystick heb gekocht. Voorheen zat hier namelijk een sportwinkel. Nu staat dit pand leeg. Zoals nog heel wat andere panden in Lochem. De gemeente wil daar verandering in brengen. Het plan: een “Pop-up expo” waar mensen naar kunst kunnen komen kijken en samen kunnen brainstormen over wat er nu met de leegstaande panden gedaan moet worden.

 Goed, het plan van de pop-up expo was dus om met mensen uit Lochem te gaan brainstormen over wat er met de leegte van panden in Lochem gedaan kan worden. Lukte het een beetje, dat brainstormen?

Pop-up expo
De pop-up expo – Foto: Rocío Barrientos Saavedra

Ik vraag aan vier jonge giechelende meisjes van een jaar of tien wat zij zouden willen in de leegstaande panden. “Een hele grote snoepwinkel alleen voor kinderen” en “een muziekstudio” zijn dingen die voorbij komen.

De ideeën blijven komen en ik schrijf alle (creatieve) oplossingen op. Zo zou een mevrouw wel een ruilwinkel ergens in Lochem willen, de naam “MacDonalds” is best vaak gevallen en weer iemand anders wil gewoon meer kledingwinkels. Zelf zou ik het heel leuk vinden om in dit leegstaande pand een ontmoetingsplek voor jongeren te maken. Waar een grote lange tafel is waar iedereen aan kan zitten. Om bijvoorbeeld samen huiswerk te maken en bij te kletsen. Daarnaast kun je elkaar dan goed inspireren. Of dit een realistisch plan is, ik weet het niet. We zullen zien.

Het was dus een geslaagde middag en na afloop zijn er meerdere vellen volgeschreven met ideeën voor de leegstaande panden.

Maar dit was nog niet alles. Een paar dagen later kregen de leerlingen die bij de middag aanwezig waren een mailtje van meneer Keer, beeldende vorming docent, met de vraag of we samen met een paar raadslieden van verschillende politieke partijen in Lochem om de tafel wilden gaan zitten om de ideeën te presenteren en het er met hen over te hebben.

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Tijdens het zesde uur zaten we in domein 2.5. Ik had een Prezi presentatie gemaakt met daarin wat ideeën verwerkt en de vellen met alle oplossingen die tijdens de expo bedacht zijn, waren ook aanwezig.

Om 13:00 uur kwamen de drie raadsleden binnen. D66, Groenlinks en de VVD waren vertegenwoordigd. En ondanks dat wij als leerlingen niet helemaal wisten wat nu de bedoeling was van de ideeën die wij hadden verzameld en ik mijn presentatie maar voor de helft heb kunnen geven, vanwege een onderbreking die uiteindelijk drie kwartier bleek te duren, was het een interessant gesprek.

De drie raadslieden hadden al een plan, dus de ideeën die we tijdens die zekere vrijdagmiddag hadden verzameld waren niet heel erg noodzakelijk meer. Over dat plan echter kan ik nog niks zeggen, maar snel genoeg zal daar duidelijkheid over zijn, als het goed gaat. Ik ben in ieder geval heel enthousiast. Dit wordt tof!

Uiteindelijk heeft het gesprek een uur geduurd, waarin we het voornamelijk over dat ene plan hebben gehad. Er zijn geen beslissingen genomen of echt nieuwe ideeën bedacht, maar het plan is wel aan ons voorgelegd en zal nu ook in werking worden gebracht. Dus wie weet, misschien heeft deze schoolkrant, SC Speaks, binnenkort een heuse primeur. We houden je op de hoogte.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.