Dit stuk is geschreven door supporter en reporter Esli Diepenbroek.
Acht leerlingen van het Staring College gingen er donderdagmiddag 28 mei met de winst vandoor op de WON-manifestatie, die dit jaar werd gehouden op de TU Twente. In de categorie ‘4e/5e jaar’ waren zij verkozen als beste van de drie inzendingen. Deze uitslag was echter verrassend, zo vonden de deelnemers. Desalniettemin konden de scholieren hun vreugde niet bedwingen toen hun het certificaat werd uitgereikt.
Het begon allemaal vroeg op een donderdagochtend. Terwijl de normale scholier zich nog een keer omdraaide in bed, stond het groepje met kleine oogjes bij de Beemd: Jan Willem Wesselink, Simon Baauw, Franka de Haan, Demy Gerritsen, Frederike Jansen, Dieke Ribbers en Qing Scholten (de deelnemende leerlingen), mevrouw Schreuder, meneer Mentink en een enthousiaste ouder (als chauffeurs) en ik, die deze dag als enige supporter, fotograaf en verslaggever kon fungeren. De kleine stoet Staring-aanhangers reed vervolgens naar Enschede, waar het schouwspel zich de komende uren zou gaan afspelen.
Na een aantal keer verkeerd gereden te zijn, kwamen ze toch heelhuids op de campus aan. Een student begeleidde de Staring delegatie daarna naar het lokaal, waar later de presentatie gehouden werd. Toen was het tijd voor ons om de tentoonstelling op te zetten. Na een uurtje zwoegen om alle onderdelen op de juiste plaats te krijgen (en ik de uiterst belangrijke taak kreeg dit allemaal te registreren), konden wij tevreden vooruitkijken naar de presentatie.
Er zou eerst sprake zijn van vijf teams die zouden strijden om een plek in de nationale finale. Maar het Staring had, in zijn categorie, maar twee teams die verslagen moesten worden: het ‘Thorbecke’ en het ‘Nordik’. Beide presentaties verschilden in kwaliteit – de een had een onderzoek over Amerikaanse series en Scandinavische series, de ander een onderzoek over temperatuurverschillen tussen het platteland en de stad-, maar waar deze twee wél in overeenkwamen, was dat ze beide de halve schoolpopulatie in bussen naar Enschede hadden gesleept. Tijdens hun presentaties was het lokaaltje dan ook stampvol met – soms ietwat ongeïnteresseerde- “supporters”, en daar tegenover hadden Jan Willem en Frederike het met de Staring-presentatie tamelijk rustig (ik was namelijk de enige supporter).
Wat moesten ze nu precies presenteren? De manifestatie was georganiseerd door WON (Wetenschappelijke Oriëntatie Nederland), die voornamelijk VWO-leerlingen wil voorbereiden op de methode van onderzoek die ook op universiteiten wordt gehanteerd. Het bekende riedeltje Titel, Onderzoeksvraag, Hypothese enzovoort enzovoort was dan ook belangrijk bij je onderzoek. Dat onderzoek en de resultaten werden dan getoond aan een studentenjury, die ze op die punten beoordeelden.
Wat hebben onze Staring-leerlingen dan onderzocht? Niet schrikken: de verschillen en overeenkomsten tussen misstanden rondom de veroordeling van Jean Calas en de zaak Lucia de B. en daarmee dus fouten in het recht. Jean Calas is lang geleden veroordeeld voor de moord op zijn zoon, die hij helemaal niet gepleegd zou hebben. Lucia de B. is ook onterecht veroordeeld. In beide zaken is er zowel sprake van een rechtelijke dwaling als een klokkenluider, en in de vorm van een tentoonstelling maakten zij deze overeenkomsten en verschillen duidelijk aan de jury. Met succes!.
De tegenstanders konden het Staring niet overtreffen. Het vegetatie-bakstenen onderzoek was zó goed uitgewerkt, dat wij de illusie hadden tweede te gaan worden. Dat was overigens ook niet slecht, want de prijs was dan namelijk bioscoopbonnen voor het hele team geweest. Gedurende de uren vóór de ontknoping bedachten de leerlingen dan ook naar welke film ze zouden gaan. De voorbereidingen waren getroffen.
“Helaas” kunnen onze Staringers nu niet naar de bioscoop, maar hebben ze wel een ticket behaald voor de nationale finale in Nijmegen. En de andere prijs? Een dagje 3D-printen op de TU Twente. Stiekem ben ik toch een beetje heel trots op de 8 Gymnasium-leerlingen van het Staring College, die onze school 18 juni mogen vertegenwoordigen met hun tentoonstelling op de nationale finale van de WON-manifestatie op de Radboud universiteit van Nijmegen. Een geslaagd project, en met een welverdiend resultaat.