Misschien heb je afgelopen week wel gekeken: de finales van het Eurovisie Songfestival waren op tv! Een heel divers palet van zangers en zangeressen kwam voorbij en stuk voor stuk lieten ze een uniek liedje horen. Voor ieder wat wils, want veel muziekstijlen kwamen aan bod…

 

Nederland

Voor Nederland werd het liedje ‘Outlaw in ‘em’  gezongen door Waylon. Het lied gaat erover dat iedereen een beetje ‘outlaw’ in zich heeft. Volgens het internet is een outlaw een vogelvrij (je mag deze persoon ongestraft vermoorden…) verklaard misdadiger, maar in het liedje gaat het er vooral om dat iedereen wel eens iets doet omdat het niet mag, voor de ervaring dus. De manier waarop het lied gekozen is, is wel wat apart: in het bekende televisieprogramma De Wereld Draait Door zong Waylon 5 liedjes. Oorspronkelijk was het de bedoeling om ‘het volk’ te laten kiezen, maar door een uitslag bij het toen nog lopende seizoen van ‘The voice of Holland’ vertrouwde hij dit niet meer. hij heeft dus zelf gekozen voor ‘Outlaw in ‘em’. Met zijn lied werd Waylon 18e, veel lager dan verwacht.

Wat gebeurde er bij Groot Brittannië?

Veel mensen merkten dat tijdens het optreden van SuRie opeens veel commotie was op het podium. Dat kwam omdat een man uit het publiek snel op het podium klom, SuRie’s microfoon afpakte. Hierna werd hij direct afgevoerd door de beveiliging. SuRie ging daarentegen gewoon door met haar optreden door een stukje publieksparticipatie toe te passen: ze begon te klappen en veel mensen deden ook gewoon mee. Ze kreeg de kans om nogmaals op te treden aan het einde, maar wees deze af. Een positie aan het einde is veel gunstiger, dus misschien was ze veel hoger geëindigd als ze het wel had gedaan.

De winnaar

De winnaar van de wedstrijd was Israël. Voor Israël voerde zangeres Netta het liedje ’toy’ op. veel mensen vonden dat ze in bepaalde delen van het liedje een kip imiteerde. De Nederlandse commentatoren maakten hier dan ook bij beide optredens flauwe (spreek)woordgrappen mee. dit vond ik zelf wel redelijk meevallen, maar als je beter luistert hoor je wel welk stukje iedereen bedoelt.

 

Hé, dat is een bekend gezicht!

Tijdens de show kwamen een gezicht langs dat je misschien wel kent. Naast Waylon was er namelijk nog iemand die voor een tweede keer langskwam: de winnnaar van 2009: Alexander Rybak, met ‘That’s how you write a song’, waarin hij in een tweeledig stappenplan uitlegt hoe je een lied schrijft. Hierin komt zijn signatuurinstrument, de viool, ook weer voorbij, eerst een paar keer geanimeerd, daarna ook nog in het echt.

 

Op dit songfestival zagen we cowboystijl, vikingen en nog veel meer aparte dingen. Dat het een divers evenement was kunnen we dus concluderen. Heb je het gemist? Zoek dan de liedjes nog even op en trek je eigen conclusie. Volgend jaar dus vanuit Israël, tot dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.