Ik wil graag een vraag stellen.
Stel je voor dat je dood gaat, ga dan liever naar de hemel of de hel?

Simpel toch? De hemel natuurlijk!

En als ik hem anders gaan stellen.
Wat is de hemel en de hel, hoe zien ze eruit?

Dan krijg je antwoorden als hemel is licht en vrede, hel is lava en pijn.

Ik weet het, het is een vaag onderwerp, maar vage dingen worden duidelijker als je er over praat en discussieert. Dit wilde ik dus met de hemel en de hel doen.

De Bijbel geeft een duidelijk beeld van hemel en hel. De hemel is de plek waar je naartoe gaat als je ‘goed’ hebt geleefd, de hel als je zonden hebt begaan. De hemel is een plek van licht, waar Jezus is en die je via de hemelpoort betreedt. De hel is een plek vol demonen, duivels en lava, waar je constant moet lijden om je zonden. Het is een plek waar je opgehaald wordt door de duivel. De Koran heeft een soortgelijke visie van deze twee. Het zijn twee plekken die in alle religies in één of andere vorm aanwezig zijn, zoals in de Noorse mythologie waar de hemel het Walhalla. Maar is het beeld wat we ervan hebben wel juist?

Als je het komisch gaat bekijken, is de hemel geen fijne plaats meer. De hemel zal wel overvol zitten na honderden jaren, de hel zal het nu ook wel weer druk krijgen met de mensen van deze tijd. Maar waarom is er een scheiding tussen goed en kwaad?  De praktijk heeft het inzicht dat er geen duidelijk grens is tussen goed en kwaad, waarom is er dan wel een duidelijke grens tussen hemel en hel?

Bedenk zelf eens, hoe deze twee ‘plaatsen’ er uit zullen zien. Is de hel werkelijk vol of lava en demonen en is de hemel werkelijk zo mooi zoals het beschreven wordt?

 

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.