Een voorbeeld van hoe het niet moet: Je kijkt op zondagavond in je agenda en ziet dat je maandag dat werkstuk voor aardrijkskunde moet inleveren. Je hebt nog niets gedaan en schrikt je lazarus. De rest van die avond en begin van de nacht ben je bezig met het afraffelen van dat werkstuk. Pas om een uur ’s nachts ben je klaar, na de nodige koppen koffie en blikjes energy. Het is niet mooi, maar wel af. Dat zal helaas ook te zien zijn in het cijfer.

Dat is natuurlijk erg zonde. Daarom zal ik, een leerling met 6 jaar ervaring in het schrijven van werkstukken, jullie een aantal tips geven, waardoor je gegarandeerd een mooi cijfer voor je werkstuk kunt halen en niet in de problemen komt op het laatste moment:

  1. Houdt de datum in de gaten. Het is beter om op tijd te beginnen met het schrijven van je werkstuk en het niet op het laatste moment aan te laten komen. Door op tijd te beginnen kan je de werkdruk verdelen en is er een marge om onverwachte toetsen of andere opdrachten op te vangen die voorrang hebben. Zo zal de kwaliteit beter worden en kan je het nog een keer rustig doorlezen.
  2. Maak een plan van aanpak. Schrijf kort voor jezelf op wat je gaat doen en in welke stappen je dat doet. Zo kun je goed de tijd inschatten die je bezig bent met het maken van het werkstuk en heb je een rode draad om je aan vast te houden. Als je even de draad kwijt bent, kan je dit plan van aanpak erbij pakken en zo weer op het juiste spoor komen.
  3. Maak een taakverdeling als je met meerdere mensen het werkstuk maakt. Niets is irritanter dat  als er onduidelijkheid is over wie wat doet. Spreek dit van te voren duidelijk af en maak duidelijke afspraken. Zo voorkom je een hoop stress en gedoe.
  4. Leg je smartphone aan de kant. Dit is een van de grootste afleidende factoren bij leerlingen. Om je goed te concentreren moet je je mobiel uitzetten en die in een andere kamer leggen. Zo is de verleiding het kleinst om toch even te kijken wat de laatste nieuwtjes zijn.
  5. Zet goede muziek op. Iets waar ik altijd goed mee kan werken is rockmuziek met een stevig ritme en ruige klank. Hierdoor zal je concentratie toenemen en je stemming verbeteren. Goede tips van bands zijn: Metallica, AC/DC en Guns ’n Roses (ken je deze bands nog niet, dan raad ik je aan ze snel te gaan luisteren). Door muziek te luisteren kun je je beter focussen, doordat je omgevingsgeluiden niet meer hoort.
  6. Houdt korte pauzes tussendoor. Zo kun je even op adem komen en je concentratie hernieuwen. Je kan je gedachtes even op wat anders richten, waardoor je na de pauze met volle concentratie weer aan de slag kan gaan.
  7. Zet de informatie overzichtelijk neer. Als je bronnen moet gebruiken, is het de beste manier om met markeringen en plakkertjes te werken. Zo zie je overzichtelijk welke informatie je moet gebruiken en zal het proces een stuk sneller gaan. Zo hoef je niet eindeloos te zoeken in de bronnen.
  8. Werk met tussenkopjes. Als je geen tussenkopjes gebruikt wordt je tekst een onoverzichtelijke brok woorden. Dat nodigt niet uit tot lezen en maakt het moeilijker om er doorheen te ploegen. Daarom moet je werken met alinea’s en tussenkopjes, waardoor je tekst beter te lezen is.
  9. Wees niet te scheutig met plaatjes. Een plaatje op zijn tijd is altijd leuk, maar te veel plaatjes zal erg van het verhaal afleiden. Dit is een punt waar docenten erg op hameren, want zij vinden het niet prettig om te lezen.
  10. Zet een flinke kan koffie. Dit is het pepmiddeltje voor betere concentratie, want door de cafeïne zal je een stuk scherper en frisser zijn. Als je moe bent, zal dit vloeibare goud je er doorheen helpen.
  11. Als er iets fout gaat, stap naar de docent. Schuif problemen niet op de lange baan, want op het einde kan je daar toch last van krijgen. Als iets niet duidelijk is, moet je het gewoon vragen. De docent is geen boeman, hij is er om je te helpen.
  12. Pleeg geen plagiaat. Dit is iets wat de docent meteen door heeft en dan krijg je een groot probleem. Vooral als dit een belangrijk werkstuk is, kan dit een vervelend staartje hebben.

Dit waren mijn tips voor het schrijven van een werkstuk. Ik hoop dat ik jullie zo op het goede spoor heb kunnen zetten, en zo menig cijfer heb kunnen verbeteren. Het is aan jullie of ze worden toegepast.

 

 

 

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!