De laatste loodjes wegen het zwaarst. Buiten schijnt de zon, Facebook staat al vol vakantiefoto’s van examenkandidaten en na drie perioden school is het behoorlijk moeilijk motivatie bijeen te rapen voor periode vier. Helaas is er nog weinig tijd om ijsjes te eten en bij het zwembad te hangen; toetsweek vier staat voor de deur. Wees niet gevreesd, SC Speaks is hier om je nog een hart onder de riem te steken met een lijstje van alle do’s en don’ts voor het overleven van je laatste periode, zodat je straks alsnog met een mooie cijferlijst in een tropisch land kunt zitten zonder (of met zo min mogelijk) stress uitbarstingen of nagel-bijt-sessies. Perfect.
Do! – Een goede werkplek is het halve werk
Kies een plekje uit waar je je goed kan concentreren en zorg dat deze – in ieder geval tot op zekere hoogte- opgeruimd is en verwijder alle afleidingen van je werkplek. Uit ervaring kan ik mededelen dat een schone kamer beter werkt voor je concentratievermogen dan een zwijnenstal: Clean space, clean mind. Bovendien scheelt het ook heel wat tijd en moeite als je geen archeologische capriolen hoeft uit te voeren om je notities en boeken te vinden. Uiteraard is het handig dat je dit vóór je begint op orde hebt, om te voorkomen dat je langer bezig bent met opruimen dan leren.
Don’t – 24/7 Full time blokken
Vaak worden er in een toetsweek heel wat sporttrainingen, rijlessen en uurtjes werk afgezegd. Dat lijkt misschien logisch –leren is immers de enige manier om stof in je hoofd te proppen- maar die kleine pauzes waarin je even helemaal niet bezig bent met het Nederlandse rechtssysteem of economische Lorenzcurves werken juist positief. Als je een beetje moedeloos wordt van de stapel boeken of wanneer je vingers kramp krijgen van samenvattingen schrijven is het goed om een uurtje iets anders te doen en daarna weer fris en fruitig verder te gaan. Let wel, dit is natuurlijk geen excuus om drie uur achterelkaar te gamen en je werk links te laten liggen ;).
Oh en trouwens, slaap is ook een múst om je te concentreren. Ik weet als geen ander hoe verleidelijk het is om ’s middags niks te doen en er nachtwerk van te maken, maar slim is het niet.
Do! – Plannen en prioriteiten stellen
Het is makkelijker ruimte in je hoofd te krijgen als je je planning uitschrijft. Zet alles voor jezelf op een rijtje. Welke toets of deadline heb ik wanneer? Wat kost me het meeste moeite en tijd? Wat moet ik voor ieder vak weten? Aan de hand van dit lijstje kun je je prioriteiten stellen en een planning maken. Wees realistisch, plan genoeg pauzes voor jezelf en hou het overzichtelijk. Het scheelt een hele hoop stress en verrassingen waar je niet op zit te wachten.
Don’t – Van muggen olifanten maken
Of van heuvels bergen. Of van proefwerken Hunger Games toestanden. Enfin, you get the point: ookal is deze toetstweek voor sommigen beslissend, maak het jezelf ook niet zwaarder dan het is. Problemen creëren of obstakels zien die er niet zijn werken ten eerste niet goed voor de motivatie en leveren vaak ook geen extra resultaat. Hoe stomweg simpel het ook klinkt: het enige wat je kunt doen is je best. Een extra tip voor de stresskipjes onder ons: wanneer je telkens alles wat je al hebt gedaan wegstreept op je lijstje of planning, breng je extra goed je vooruitgang in beeld. Dat werkt niet alleen motiverend maar helpt ook weer rust in je gedachten te brengen.

Do! – Visualiseren en organiseren
Ooit wel eens drie keer dezelfde pagina gelezen en vervolgens nog geen idee gehad waar de tekst nou eigenlijk over gaat? Voor velen waarschijnlijk herkenbaar. De oplossing is simpeler dan je denkt. Wij mensen zijn visuele wezens. Klinkt nogal zweverig maar het komt er op neer dat kleurtjes, plaatjes en beelden vaak beter voor ons werken dan lappen tekst. Dus pak je highlighters, post it notes en flashcards erbij en onderstreep, herschrijf, omcirkel, teken pijltjes, diagrammen: de hele mikmak. Je zult zien dat de stof beter blijft hangen dan wanneer je de tekst een paar keer doorleest. Bovendien is de kans groot dat er op google of YouTube ook zat te vinden is over je onderwerp, dat kan vaak fijner zijn dan de lettertjes in je tekstboek.
Don’t – Te veel Instagrammen, Appen, FaceBooken,Twitteren of YouTuben
Persoonlijk raak ik na drie seconden al afgeleid als er een mobieltje naast me ligt, man I love my social networks, maar we snappen allemaal dat dat ten koste gaat van de tijd die je nuttig gebruiken kunt. Leg je digitale verbinding met de buitenwereld weg zodat je niet in de verleiding raakt en sta jezelf toe, nadat je een deel van je stof opgenomen hebt, een korte smartphone pauze te houden.
Do! – Je zelf belonen
Als poging om motivatie te behouden kun je voor jezelf een beloning inplannen wanneer de toetsweek of stressperiode volgens plan is verlopen. Denk aan een middagje met vriendinnen, lekker lunchen, een filmpje pakken in de bios of een avondje stappen. Dan heb je iets om naartoe te leven als je even barst van de zelfmedelijden wanneer je de zoveelste samenvatting schrijft. Oh, en het feit dat je over minder dan een maandje je welverdiende zomervakantie in kan gaan lijkt me al een beloning op zich. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar het zijn wel de laatste! Dat is het zwoegen wel waard , toch?
Succes!